KHK behöver en fullsatt arena för att undvika miljonminus

2:52 min

Lapp på luckan i varje match krävs för att Karlskrona HK ska klara sin budget. Reservplanen med en större arena efter årsskiftet har spruckit.

Karlskrona HK har räknat med att få in 17 miljoner kronor i publikintäkter denna säsongen.

För att lyckas med det målet måste klubben ha ett publiksnitt på 3 300 personer – vilket är 164 personer ifrån fullsatt.

Utsålda arenor
När budgeten spikades räknade föreningen med att utbyggnaden av ABB Arena Karlskrona skulle vara klar vid årsskiftet.

Men nu står det helt klart att arenabygget blir två månader försenat.

– Förseningen gör att vi har en ännu större utmaning att få in de intäkter vi behöver. Självklart ger det en osäkerhet, vi behöver ha 26 utsålda arenor för att klara av publikintäkterna, säger Rolf Lindberg, klubbchef i Karlskrona HK.

Ny tidsplan
För 75 miljoner kronor ska arenan få en ny entré, en ny restaurang och en ny läktare. När bygget är klart finns det plats för 5 010 åskådare. Resturangen och entrén är klar i slutet på december och läktaren är på plats i slutet på februari – vilket är två månader efter den första tidsplanen.

– Vi budgeterade för att läktaren skulle vara klar i början av 2016. Vi möter flera ”publiklag” efter årsskiftet och jag tror vi hade fyllt arenan åtta gånger med den nya kapaciteten på 5 010 personer, menar Lindberg.

Reservplanen sprack
En arena med utökad publikkapacitet efter årsskiftet var också en reservplan i budgeten.

– Självklart hade vi det som en säkerhetsmarginal. Det vi tappade på hösten, skulle vi ta igen på våren, men nu har vi inte den möjligheten, säger Rolf Lindberg.

Plus fyra miljoner
Karlskrona HK har budgeterat för ett överskott på fyra miljoner kronor för verksamhetsåret 2015/2016.

– Lyckas vi inte med ett publiksnitt på 3 300 personer kan det bli miljonminus på publikintäkterna om vi inte lyckas kompensera det på något annat.

Hur mycket minus?

– Det vågar jag inte spekulera i.

Byggbolaget och Karlskrona kommun jobbar på att arenabygget ska bli klart tidigare.

– Projektet är nu inne i en hektisk period och entreprenören arbetar tio till tolv timmar per dag och gör ett fantastiskt arbete. Inom 14 dagar kommer vi att kunna se montering av entréns stomme, säger Anders Konradsson, projektledare på Karlskrona kommun.