Stor brist på barnvaccin i Blekinge

1:30 min

Det är stor brist på vaccin i Blekinge. Vaccinationen av femåringar skjuts upp, vilket ökar risken att småsyskon smittas av kikhosta.

Länets femåringar måste vänta i ett halvår på vaccin. Det har varit så sedan i våras. Det innebär inte någon ökad risk för dem att insjukna,  men däremot för småsyskon som inte vaccinerats.

– De som far illa är de små spädbarnen. När deras syskon får ett sämre skydd riskerar de att sprida kikhosta. De små barnen får sin första vaccinationsspruta först vid tre månaders ålder, säger Hans Edenwall som är ansvarig för landstingets barnvaccinationsprogram.

– Det är mycket ovanligt att barn läggs in på sjukhus och ännu mera sällsynt att någon dör. Men det kan ske. Två spädbarn dog i kikhosta i Sverige förra året, säger han. 

Polio
I vaccinationssprutan finns även skydd mot polio och tuberkolos. Risken att drabbas av dessa sjukdomar bedöms som mycket låg.

Hans Edenwall hoppas att varje enskilt landsting ska slippa att stå för inköp av vaccin i framtiden, han vill se en nationell samordning.

- Det kan inte vara rimligt att varje landsting ska söka världen över efter vaccin.

Myndigheter på statlig nivå och Sveriges kommuner och landsting, SKL, diskuterar en samordning gällande tillgången på vaccin. Det diskuteras även att liksom Norge och Finland bygga upp depåer med vaccin.

- Det är för att förhindra framtida vaccinbrist. 

Hur länge räknar du med att det kommer att vara brist? 

- Företagen som tillverkar vaccin säger själva att de ska vara i kapp med produktionen vid årsskiftet, men det vet man inte säkert om man kan lita på, säger Hans Edenwall.