Idrottskonsulenten Olof Ljungberg. Foto: Idrottsförbundet Blekinge
Idrottskonsulenten Olof Ljungberg. Foto: Idrottsförbundet Blekinge.

Utlandsfödda ska integreras genom idrott

1:23 min

Utlandsfödda Blekingar ska komma in i samhället genom idrott. Regeringen har avsatt pengar och Blekinge är ett av de första länen som får en egen idrottskonsulent med fokus på integration.

– Få ut människor i segregerade områden att börja idrotta det tror vi är väldigt viktigt, säger Olof Ljungberg som är Blekinges nya idrottskonsulent med fokus på integration.

Han har nu året ut på sig att kartlägga och föreslå förbättringar för att få fler utlansfödda att idrotta.

Blekinge först ut
Regeringen har avsatt pengar till att arbeta med integration genom idrott och snart kommer det att finnas idrottskonsulenter med integration i fokus i flera län. Blekinge är ett av de första länen.

Inspireras av andra län
Olof Ljungberg har idrottat mycket i sitt liv, tränat både handboll och innebandy. Han vet att det finns ställen där man aktivt arbetar med att bjuda in barn och ungdomar att träna. Nu ska han kartlägga vad Blekinges idrottsföreningar gör för att integrera och föreslå förbättringar inspirerade av satsningar i andra län.

Låna utrustning
– I Luleå finns "Sportotek" som ett bibliotek där man kan låna en innebandyklubba eller tennisracket som frivilliga lämnat in.

Utrustning som man kan låna en termin?
– Ja, för att sänka tröskeln in i förenings- och idrottslivet, säger Olof Ljungberg.

Tips från allmänheten
Snart ska en enkät skickas ut till 400 idrottsföreningar i länet med frågor om hur de arbetar med integration idag och hur de tycker att man ska arbeta i framtiden. Olof Ljungberg ber också allmänheten att höra av sig med tips till Blekinge idrottsförbund.

– Det finns många goda exempel, alla kan hjälpa till med något, säger Olof Ljungberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista