Gustaf Halléns handbollsblogg

"Hedersamma förluster är åt helvete..."

Det blev en tung förlust för P4-bloggaren Gustaf Hallén när HIF Karlskrona spelade senast. Men han ser redan fram mot söndagens match - mot lillebror i HK Drott. Först stundar dock skjortfredag. Annars väntar böter till lagkassan.

Hemkomna från Malmö utan poäng i bagaget känns självklart tungt. Malmö är ett riktigt bra lag, lägg där till en för dagen krasslig Beutler och en skadad Adam Lönn så kommer de bli riktigt farliga om de fortsatt håller sig hela! Men att förlora sista minuterna med 4-0 gör att resultatet inte riktigt speglar matchbilden.

Tillräckligt bra
Det är en jämn match där vi har ledning med 13-16 i halvtid. Någon utvisning ett lite stressigt anfallsspel tillsammans med ett för kvällen lite glest försvar gör att Malmö kommer ikapp. Därefter följs vi åt men Malmö lyckades dra det längsta strået och vinner.

En hedersam förlust kan man tycka? Men så är verkligen inte känslan just nu, varje poäng kommer vara viktig och att låta försluter anses som hedersamma kan såklart vara det mer nyanserade i de flesta fallen. Men samtidigt känns det också som en sliten klyscha, absolut måste man kunna vara positiv trots negativa resultat. Men i min värld är vi tillräckligt bra för att kunna vinna en sådan här match och någonstans måste man bestämma sig om man vill göra förluster till något man godkänner.

"Inte ens monstren..."
Att förlora tillhör sporten, inte ens monstren i Space jam är oslagbara. Men den dagen man känner sig "nöjd" efter en förlust då är man ute på riktigt tunn is. Jag menar på samma sätt som du inte får stilpoäng för "snygga" vinster så kommer man aldrig få några tröstpoäng för "hedersamma" förluster. Enkelt sagt, en förlust är en förlust vill man sedan lägga in hedersamt framför som plåster på såret, varsågod men det är inget för mig.

Med det sagt så känner vi ändå att det finns saker vi periodvis gör riktigt bra, men om det är hedersamt, tveksamt. Men jag tror dock det i längden är betydligt bättre att vara nära än att bara stå där helt avklädd och bortspelad. På så sätt kan vi bygga vidare, anpassa och i förlängningen utveckla och växa in i elitseriekostymen. Även om det ger en bitter eftersmak när man verkligen har chansen att ta två poäng.

"Rätten till fjärrkontrollen"
Det som också är positivt är att man inte behöver vänta länge för att få ta revansch. På söndag är det dags för hemmamatch igen mot HK Drott. Det blir en väldigt speciell match, i Drott spelar nämligen min lillebror. Så ni förstår ju själva att på söndag spelas det om mer än två poäng.

Det är alltså rätten till fjärrkontrollen när båda är hemma, rätten att ta det sista utav mat, godis och chips utan att behöva skämmas. Och ett evigt tjatande om "kommer du ihåg när vi vann över er..." som också står på spel! Så förhoppningen är givetvis att vi har samma fantastiska publik som vid förra hemmamatchen. Det kan vara en avgörande faktor vid jämna matcher, och jämnt är förmodligen exakt vad det kommer bli då båda lagen har lite revansch att ta!

Skjortfredag 
Idag blir det en lättare träning för att sedan ha fullt fokus på söndagens match. Dessutom är det skjortfredag, vilket betyder att alla i laget ska bära skjorta. För de som har glömt så välkomnas det böter till lagkassan. Konstigt, men väldigt roligt!

Väl mött på söndag i Karlskrona IH!

/Gustaf

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista