Åsa Nillekvist står vid sin bil utanför Strömsbergs friskola.
Åsa Nillekvist är på väg att skjutsa hem sina barn från Strömsbergs friskola.

Skolbarn nekas skolskjuts

3:30 min

Grundskoleelever som går i friskola i Karlskrona har sällan rätt till varken skolbuss eller betalt busskort, oavsett hur långt bort man bor från den skola man valt. 

Samma regler gäller för de elever som har valt en annan kommunal skola än den som är närmast där man bor.

– Det är bedrövligt att kommunen inte kan ställa upp med skolskjutsar, kommunen har en miljöpolicy som de inte efterlever överhuvudtaget. Det kan komma tio bilar med föräldrar här som ska köra sina barn fram och tillbaka, säger en pappa som har kommit för att hämta sitt barn på den lilla friskolan i Strömsberg norr om Karlskrona.

Flera droppade av
Friskolan var tidigare kommunal, och då hade alla barn, som bodde på ett visst avstånd från skolan, rätt till kostnadsfri skolskjuts.

Men sedan skolan omvandlades till en friskola har eleverna inte längre några sådana garantier, vilket gjorde att flera elever var tvungna att sluta.

– I starten var det många som droppade av just för att det inte fanns skolskjutsar, säger Åsa Nillekvist, som har flera barn på skolan.

Lagen säger att kommunen är skyldig att ordna kostnadsfri skolskjuts för de elever som går på den kommunala skolan som ligger närmast elevens hem.

I vissa fall kan kommuner även ordna skjuts eller busskort om eleven går på en annan skola. Men det gäller bara om det kan göras utan att det kostar mer eller innebär så kallade organisatoriska svårigheter.

Endast undantag
i Karlskrona har man utifrån detta bestämt att man endast i undantagsfall ska få åka skolbuss eller få busskort om man går på en annan skola.

Claes-Urban Persson är skolskjutsansvarig i kommunen:

– Det finns vissa undantag, men det är ytterst få. I nästan alla fall innebär det ekonomiska och organisatoriska bekymmer om man skulle ordna skolskjuts till en friskola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista