Syskonen Hiba Babbila och Haithem Babbila står utanför Guö värdshus i Karlshamn. Återförenade efter tre år ifrån varandra. Foto: Andrea Jilder / Sveriges Radio.
Syskonen Hiba Babbila och Haithem Babbila utanför Guö värdshus i Karlshamn. Återförenade efter tre år ifrån varandra. Foto: Andrea Jilder / Sveriges Radio.

Syskonen återförenades på Guö värdshus

1:12 min

Tidigt i lördags morse kom 90 flyktingar till det Guö värdshus i Karlshamn. Syriska Hiba Babbili har flytt i båt, taxi och tåg. Och träffade efter tre år sin bror på gårdsplanen framför värdshuset.

Gamla Guö värdshus är under några veckor ett tillfälligt ankomstboende för några av de flyktingar som nu kommer till Sverige.

Syriska Hiba Babbili kom sent inatt. Hon berättar att hennes resa var särskilt svår i Grekland men kanske allra svårast i Ungern där myndigheterna inte ville släppa dem vidare.

– Med hjälp av journalister lyckades vi resa vidare med tåg till Österrike och därifrån till Tyskland. Och från Tyskland reste vi själva, säger Hiba Babbili.

Känslofyllt möte
Hon träffade sin bror Haitham Babbili för första gången på tre år inatt. Mötet på gårdsplanen framför Guö värdshus blev känslofyllt.

– Det var ett känslomässigt möte. Jag har saknat honom, du vet vi har inte träffats på tre år, säger Hiba Babbili.

På Guö värdshus kommer de troligen inte att bo särskilt länge. Till veckan kommer Migrationsverket och hjälper dem att söka asyl och sen flyttar de troligen till samma ort där brodern Haitham bor.

Fått hjälp
Nu står hon på gårdsplanen i solen. Det är ett vackert land, säger hon, och människor är hjälpsamma.

– Det är ett vackert land och vackra och snälla människor. Jag vill tacka polisen och alla frivilligarbetare som hjälp oss. De har gjort det lättare för oss. Tack, säger Hiba Babbili.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista