Buss med skylt som informerar om skolskjuts. Foto: Gunnar Lundmark/TT
I Ronneby får alla högstadieelever som bor mer än fem kilometer från skolan busskort av kommunenFoto: Gunnar Lundmark/TT

Lättare att få skolskjuts i Ronneby än i Karlskrona

2:53 min

Möjligheterna att få skolskjuts beror till stora delar på vilken kommun du bor i. Ronneby kommun har till exempel generösare regler än Karlskrona.

Elever som går i grundskolan på friskola i Karlskrona kan inte räkna med att få skolbuss eller gratis busskort. Det gäller oavsett hur långt bort de bor från den skola som de valt, och det här är något som upprör många föräldrar och skolor.

Alla som har långt till skolan får busskort
Men Ronneby kommun har resonerat annorlunda och där får elever busskort vare sig de valt en kommunal skola eller friskola.

– Elever som går på högstadiet får ett busskort om de har mer än fem kilometer till skolan även om de går på friskola, säger Helena Carlberg Andersson som är handläggare i Ronneby kommun.

Redan 2011 utredde Ronneby kommun vad det skulle kosta att införa fri skolskjuts för alla grundskolebarn oavsett vilken skola eleven valde. Det slutade dock med att man tyckte det blev för dyrt enligt Lennarth Förberg (M) som är ordförande i utbildningsnämnden.

Svårare i Karlskrona
Men i Karlskrona får eleverna som går på en annan skola än den närmaste kommunala skolan i regel varken busskort eller skolbuss, och det görs få undantag från det.

Att införa liknande regler som i Ronneby även i Karlskrona är inte aktuellt enligt Chatarina Holmberg (S) ordförande i kunskapsnämnden i Karlskrona kommun.

– Jag tycker att man ska hålla sig till den strikta ordningen. Om man sen väljer en annan skola är det upp till den individen. Då gör man ett fritt skolval och då väljer man också bort skolskjutsen, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista