Amanda och Paulina som går på Thörnströmska respektive Ehrensvärdska gymnasiet har inte hört så mycket om orsaken till att de måste vara beredda att visa ID-kort för väktare. Foto: Henrik Olsson, P4 Blekinge
Amanda och Paulina som går på Thörnströmska respektive Ehrensvärdska gymnasiet har inte hört så mycket om orsaken till att de måste vara beredda att visa ID-kort. Foto: Henrik Olsson, P4 Blekinge

Väktare övervakar skolor efter misshandel

4:19 min

Tre gymnasieskolor i Karlskrona övervakas av väktare efter att en elev har blivit allvarligt misshandlad på en av skolorna.

– Jag fick höra på morgonen att det var grupper som gått emot varandra och att det har varit oro så att de har satt in väktare, säger eleven Amanda Schmidt som går på Thörnströmska gymnasiet.

– Jag vet bara att de har börjat kontrollera vilka som är på skolan. Det känns allvarligt, säger Martin Jönsson som går på Samhällsprogrammet på Af Chapman.

Misshandel
För en vecka sedan uppstod ett allvarligt bråk på en av Karlskronas gymnasieskolor. En elev gick över från en skola till en annan och misshandlade en pojke i årskurs 1. Pojken blev slagen i ansiktet så illa att skolpersonal fick ta honom till vårdcentralen. Det gjordes även en polisanmälan. Killen som delade ut slagen har blivit avstängd från sin skola. Men det slutar inte där, oron har fortsatt med ytterligare en incident berättar Lena Sandgren Swartz , rektor på Af Chapmanskolan.

– Hans kompisar kom in i matsalen på vår skola och skulle göra upp och det har gjort att vi har fått sätta en vakt i matsalen.

Kraftiga åtgärder
Åtgärderna från kunskapsförvaltningens sida är kraftiga. Man har placerat en väktare per matsal på de tre skolorna. Skolornas elever är övervakade och måste vara beredda att på begäran visa uppp en ID-bricka för vaktbolaget eller skolpersonal. Det för att visa att de har rätt att vistas på skolan. Eleven Martin Jönsson tycker att det känns något olustigt, även om det inte bekymrar honom jättemycket.

–  Vi måste kunna visa ID-kort, annars kan vakterna avvisa oss. 

Ingen aning
Vissa elever säger att de har fått tydlig information från skolan om det som har hänt och vilka regler som gäller. Men flera elever som vi träffar på skolgården har ingen aning om vad som pågår. De säger liksom eleven Oskar Svensson att de inte har fått veta något om misshandeln eller de nya säkerhetsbestämmelserna som innebär att de kan tvingas att legitimera sig med en ID-handling. Men detta är inget som bekymrar rektor Lena Sandgren Swartz.

– Det här handlar om de här två pojkarna. Det är inte risk för någon annan elev.

Men alla kan ju avkrävas ID, borde inte alla elever få förbereda sig på det?

– Nej, det är mellan dessa två pojkarna.

Hur länge till ska ni ha vakter här?

– Vi kör en vecka i taget, säger rektorn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista