Chatarina Holmberg som är socialdemokratisk ordförande i kunskapsnämnden i Karlskrona
Chatarina Holmberg (S) ordförande i kunskapsnämnden

Bråkig elev stängs av ett och halvt år

1:20 min

En elev som stängdes av från en gymnasieskola i Karlskrona för att ha misshandlat en annan elev, stängs av i tre terminer.

Chatarina Holmberg (S) är ordförande i kunskapsnämnden i Karlskrona och hon förklarar att nämnden väljer att stänga av eleven så länge som ett och ett halvt år eftersom han varit avstängd tidigare. 

– Utifrån den redovisning vi fått av rektorerna så var det det här beslutet och det ifrågasattes inte av någon, säger hon. 

Det var i slutet av augusti som en elev på af Chapmanskolan i Karlskrona blev så pass misshandlad att han fick åka till sjukhus. Den elev som misshandlade killen, som går på en annan skola i Karlskrona, stängdes av i två veckor efter misshandeln av skolans rektor.

Men för runt en och en halv vecka sen uppstod ett nytt bråk på af Chapmanskolan mellan samma personer. Något som fick alla kommunens gymnasieskolor att ta in väktare på skolorna under några dagar.

Kunskapsnämnden i Karlskrona har nu alltså beslutat att stänga av eleven i ett och ett halvt år och det är den längsta avstängningen nämnden kan utfärda.

Chatarina Holmberg säger att hon helst hade velat ta ett beslut i avvaktan på polisutredning, men att nämnden är skyldiga att ta ett beslut.

–Det är myndighetsutövning och vi måste ta ett beslut. För rektor får inte ta beslut om en längre avstängning, säger hon.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista