Nyföretagarcentrum
Billy Gustafsson och Annika Grünfield från Nyföretagarcentrum tillsammans med Ronnebys näringslivschef Torbjörn Lind. Foto: Henrik Olsson, P4.

Företagarnas vision: 90 nya företag till Ronneby

1:36 min

90 nya företag ska startas i Ronneby på två år. Det är det högt satta målet för Nyföretagarcentrum.


Nyföretagarcentrum tror att många i Ronneby inte vet om att det bor en företagare i dem. Det blir nyanställda rådgivaren Annika Grünfelds uppgift att locka fram initiativkraft.

– Det gäller att vi sprider informationen om att vi finns. Bland annat genom att träffa föreningar och organisationer, ut och synas och prata med folk där de finns, säger hon.

Nyföretagarcentrum flyttar in i lokaler som står tomma på Soft center. Dit flyttar även kommunens nystartade näringslivsprojekt Business Blekinge. 

Det handlar om lokalytor på 180 kvadratmeter som har gapat tomma sedan Blekinge tekniska högskola flyttade till Karlskrona och som nu ska fyllas med sjudande kreativitet och nätverkande.

– Det ska byggas företagscafé, göras arbetsplatser åt nystartade företag och väggar ska slås ut till verksamhet som redan finns, bland annat kommunens vattenskärningslabb, säger Billy Gustafsson, ordförande i Nyföretagarcentrum.

Knutpunkt
Kommunen och företagarna vill skapa en knutpunkt där frön till nya idéer kan sås, gro och slå rot. Det är ingen ny idé utan något som exempelvis BTH sysslade med tidigare, i samma lokaler.

Billy Gustafsson beskriver de tidigare satsningarna som mindre lyckade. Ronneby kommuns näringslivschef Torbjörn Lind förklarar varför det ska bli bättre den här gången.

– Vi tillsätter en projektledare som kommer att följa med kontinuerligt och som ska vara som en spindel i nätet. Det som har saknats tidigare har bland annat varit en bra samordning, säger han.  

Låg ranking
Ett viktigt mål på näringslivschefens agenda är att lyfta Ronneby från föga smickrande plats 199 på Svenskt näringslivs rankinglista över företagsklimatet i de svenska kommunerna. 

– Vi ska ta Ronneby upp på listans övre del. Ett starkt företagsklimat innebär att vi får fler arbetstillfällen.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista