Foto: James H. Collins/TT
Omkring hälften av dagens internetanvändare använder Facebook dagligen och bland personer som är mellan 16 till 25 år så använder 82 procent tjänsten varje dag. Foto: James H. Collins/TT

Facebook har hittat vägen in i vardagen

1:26 min

Det har pratats en längre tid om att Facebook är på väg att dö ut och försvinna. Men en ny rapport visar att det snarare är tvärtom.

Omkring hälften av dagens internetanvändare använder Facebook dagligen.

Det framgår i en del som har släppts ur den kommande rapporten Svenskarna och internet 2015 från Internetstiftelsen i Sverige, IIS, som släpps i dag.

Minskar bland yngre
– Det minskar bland de yngsta grupperna, men i alla andra är det fler och fler som använder Facebook. Även upp i 60-års åldern så är det hälften av internetanvändarna som använder sajten, säger Pamela Davidsson som ansvarar för internetstatistiken på Internetstiftelsen i Sverige, IIS.

In i vår vardag
Men varför fortsätter då Faceboook att leva vidare? Sociala medie-experten Deeped Niclas Strandh förklarar att det beror på att tjänsten har lyckats hitta vägen in i vår vardag.

– Det finns en underhållning, det finns en nytta och ett värde att ha Facebook och därför ökar det hela tiden. Den enda del som vi ser minskar något är bland de riktigt unga, säger han. 

Snapchat för unga
Totalt använder vi sociala medier allt mer. Fotoappen Instagram är det sociala mediet som ökar mest enligt rapporten. 2013 var det 16 procent som använde tjänsten. I dag är det 40 procent av alla internetanvändare som använder Instagram.

Det är samtidigt tre av fem personer mellan 12 till 15 år som använder Snapchat dagligen och det är främst tjejer i den åldern som använder tjänsten.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista