Author Henning Mankell stranding indoors carrying a yellow umbrella. Photo: Nora Lorek / TT
Henning Mankell är starkt förknippad med Ystad. Photo: Nora Lorek / TT

Han påminns om Henning Mankell varje dag

4:12 min

Karlshamnsförfattaren Martin Palmqvist bor nära polisstationen i Ystad och blir därför dagligen påmind om Henning Mankells värde för människor.

Ystad fullkomligt andas Henning Mankell och det genom författarens kanske mest kända karaktär, poliskommissarie Kurt Wallander.

Karlshamnsförfattaren Martin Palmkvist, som själv skriver lättlästa deckare, menar att Mankell har hjälpt till att lyfta upp staden till något som den egentligen inte är.

Tack vare honom är det en liten småstad som blivit känd över hela världen.  

En förebild
– Tyska turister vallfärdar förbi polisstationen så nog blir man påmind om vad han gjort för Ystad och den svenska kriminalromanen.

Martin Palmqvist berättar att turisterna står utanför polisstationen och nästan hoppas att få se Kurt Wallander på riktigt. Sedan går de ner till Mariagatan där Wallander ska bo.

Och inspirationskälla
– De hoppas väl någonstans få se Kurt Wallander, de inbillar väl sig nästan att han finns på riktigt. Han symboliserar ju en slags prototyp, den deprimerade svenska poliskommissarien som dricker för mycket och som misslyckas med kvinnor, som många har inspirerats av.

Själv har han läst alla Henning Mankells Wallander-böcker och menar att han i sitt eget författarskap har inspirerats mycket av Mankell.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista