Sveriges rikes lagbok med domarklubba. Foto: Henrik Montgomery/TT
Konsekvenserna av en misshandelsdom kan följa med under väldigt många år. Foto: Henrik Montgomery/TT

Temavecka efter elevmisshandel på gymnasieskolan

3:10 min

Efter att en elev misshandlades på af Chapman-gymnasiet i Karlskrona förra månaden, ska elever som läser juridik få lära sig mer om vilka konsekvenser en misshandel kan få. 

Det var för snart en månad sedan som det var bråk på af Chapman-gymnasiet där konsekvensen blev att en elev fick söka vård och en annan tillslut stängdes av från kommunens skolor i ett och ett halvt år.

Allt hade kunnat stanna där, men då läraren Fredrik Bernelf ändå skulle undervisa om brott och straff föddes idén till misshandelstemat.

– Jag vill beskriva vilka de långtgående konsekvenserna kan bli, att man kan hamna i belastningsregistret och kanske inte kunna få det där jobbet man drömt om.

KRIS föreläser
Eleverna har fått titta på olika misshandelsärenden och idag på eftermiddagen håller organisationen "Unga KRIS" som är en del av "Kriminellas revansch i samhället" en föreläsning om vilka konsekvenserna av ett brott kan bli.

En som har fått känna på konsekvenserna är föreläsaren Håkan Johansson som började missbruka narkotika när han var femton år. Ett missbruk som ledde till skulder hos kronofogde och narkotika-, stöld- och bedrägeridomar. Något som trotts att straffen är avtjänade förföljer honom än idag.

– Det är ett jätteproblem för mig, jag kan inte stå som ägare av en bil eller ens skaffa ett mobilabonemang efter som jag har skulder hos kronofogden.

Fick inte jobbet
För en tid sedan blev Håkan erbjuden en visstidsanställning hos Scania. Allt såg bra ut och det återstod egentligen bara en fråga. Om Håkan fans med i belastningsregistret.

det gör han och allt föll direkt då företaget har som policy att inte anställa någon som finns i just belastningsregistret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista