Ambulans under utryckning
Ambulanspersonalen ska få mer utbildning för att undvika att något liknande ska hända igen. Foto: Bertil Enevåg Ericsson/TT

Kvinna med hjärnblödning fördes till fel sjukhus

Efter att ambulanssjukvårdare i Blekinge kört en svårt skadad patient till fel sjukhus ska personalen nu få mer utbildning.

Det var när ambulansen larmades till en olycka där en kvinna fallit av en häst, och slagit både huvudet och ryggen, som felet begicks.

Vårdpersonalen uppfattade inte händelsen som ett trauma eftersom hjälmen var intakt och att det inte såg ut som att hon släpats efter hästen. Därför togs det beslut om att köra kvinnan till Karlshamn som inte är ett akutsjukhus.

Där visade det sig att kvinnan hade en blödning i hjärnan och hon fördes då vidare till Skånes universitetssjukhus i Lund.

I utredningen kring händelsen framgår det att ambulanspersonalen ska få mer utbildning för att undvika att något liknande ska hända igen.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, är nöjd med de åtgärder som landstinget i Blekinge har vidtagit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista