Flyktingar. Foto: Anders Wiklund/TT
Flyktingar. Foto: Anders Wiklund/TT

Länsstyrelsen: Klarar inte av större mottagande av flyktingar

1:46 min

Om flyktingmottagandet till Blekinge ökar finns inte resurser för att klara av situationen. Redan nu kommer varningssignaler från skolan.

Blekinge är det län i landet som i år tagit emot flest flyktingar per capita.

– Vi har ett högt tryck när det gäller flyktingmottagandet. Vilket påverkar oss när det gäller den flyktingvåg som kommer till landet just nu. Läget är ansträngt, säger Lars Olsson, avdelningschef för samhällsutveckling på Länsstyrelsen i Blekinge.

Skolan
Länsstyrelsen i Blekinge har gjort kartläggning hur flyktingsituationen i länet ser ut just nu. I rapportern står det att belastningen på skolan kan nå ett kritiskt läge inom några månader.

– Om man ökar antalet elever i skolan med tanke på den lärarbrist som finns i dag så kan det bli ett kritiskt läge för undervisningen i länet, menar Olsson.

Samma takt
Migrationsverket senaste rapport visar att flyktingmottagandet till Blekinge kommer att fortsätta i samma takt.

– Skulle det öka skulle vi inte klara av det. Inte så som situationen är just nu, säger Lars Olsson.

Färjorna
Trelleborg kommun har bedömt situationen som akut med tanke på den stora tillströmmingen via färjorna.

– Färjelägena i Karlskrona och Karlshamn har inget mottagande via fartygen eftersom passen kontrolleras i Litauen och Polen. Skulle det komma flyktingar från de färjorna får vi det lika tufft som Trelleborg, säger Lars Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista