peg, port, ventil för viktminskning via slang Aspire. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
Ventil för viktminskning via slang för Aspire. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio

Politiker: Verksamheten vill införa Aspiremetoden

1:19 min

Det blev inget beslut om att införa den unika operationsmetoden Aspire i Blekinge i dag. Frågan ligger nu hos verksamheten.

Turerna har varit många i frågan men under förmiddagen beslutade nämnden för Blekingesjukhuset att inte införa bantningsmetoden Aspire permanent. 

– Det är en fråga som vi inte ska ta beslut i, det är upp till verksamheten, säger Jan-Anders Palmqvist (S), 1:e vice ordförande.

Ge ett tillskott
Metoden får användas i verksamheten när det anses befogat, men det får inte kosta över budget.

– Enligt klinikens beräkningar ska inte detta påverka budgeten negativt för 2016, utan tvärtom. Det kommer att ge ett tillskott, säger Anders Lund (M), 2:e vice ordförande.

Då borde metoden kunna införas i länet?

– Det är min stora förhoppning, även att vi tog detta beslutet i dag. Verksamheten är positiva till att införa Aspire, menar Lund.

Om det går över budget måste frågan tas upp i nämnden igen.

Tömma med slang
Med Aspire tömmer patienten via en slang från magsäcken till bukväggen ut en del av maginnehållet efter måltid. Och att sätta dit slangen kräver ingen operation.

Forskning
Den metod som nu används i Landstinget Blekinge för viktminskning är gastric bypass där större delen av magsäcken via kirurgi kopplas bort och som kräver ett mycket större ingrepp.

80 patienter har i Blekinge opereras med Aspiremetoden i forskningssyfte sedan studien började 2012.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista