Flickor tränar handboll
Träna handboll när och hur mycket du vill. Foto/Blekinges idrottsförbund

Unga ska få träna när och var de vill

14-åring: "Man hinner inte träna när föreningen vill"
1:22 min

Blekinges idrottsförbund vill stoppa tappet av unga som idrottar och ska därför börja erbjuda ungdomar träning när och var de vill.

Det blev slutsatsen av lördagen idrottskonferens i Ronneby, som samlade över hundra deltagare från en rad idrottsföreningar i Blekinge.

Nya vanor
– Vi har en ny generation ungdomar som är vana att göra sina egna val.  Det är nyckeln till att behålla unga inom föreningarna, säger Anders Wahlström, barn och ungdomsansvarig på Riksindrottsförbundet.

Han syftar på att dagens barn och tonåringar är vana vid att se på film eller spela dataspel när de vill. Därför vill Blekinges idrottsförbund erbjuda unga att även idrotta när de vill.

Men det är inte meningen att ge upp det gamla systemet med fasta träningstider, utan man ska kunna göra både och. Till exempel hålla öppet i hallen för dem som vill droppa in, om och när det passar dem.

– Med skolan är det inte alltid man hinner med de olika träningstillfällen i föreningen, säger 14-åriga Tilda Petersson som tränar inom Friidrottsföreningen Gnistan i Ronneby.

Föreningar nappar
Blekinges idrottsförbund för nu dialog med en rad idrottsföreningar i Blekinge.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".