Fick höra att han skulle betala för förlossningen. Foto: Andrea Jilder / Sveriges Radio.
Nasir och hustrun Zarah fick höra att förlossningen skulle kosta 40 000 kronor. Foto: Andrea Jilder / Sveriges Radio.

Vårdcentralen: Betala 40 000 för att föda

2:44 min

Papperslösa Zarah skulle tvingas betala 40 000 kronor för att föda på Blekingesjukhuset. Beskedet kom som en chock - bara en vecka innan dottern skulle födas.

Zarah och Nazir från Afghanistan träffades i Sverige och blev kära. Han har fått uppehållstillstånd men Zarah har fått nej till att stanna och har nu gått under jorden.

Hon lever ett så kallat papperslöst liv. Hon lever gömd från myndigheterna för att inte utvisas.

Saknade personnummer
När Nasir och Zarah väntade barn gick de på en rutinkontroll på Wämö vårdcentral i Karlskrona. En vecka innan barnet väntades fick de veta att de måste betala 40 000 kronor för att få föda barnet på Blekingesjukhuset.

– Vi skulle behöva betala 40 000 kronor eftersom Zarah inte har något svenskt personnummer. Vi fick veta att Zarah inte hade rätt till vård eftersom hon är papperlös, säger Nasir.

Men det är fel. De som lever papperlöst har rätt till bland annat akut vård och mödravård.

Värkarna startade
Nazir och Zarah uppmanades att åka till Migrationsverket i Malmö. Men innan de hann sätta sig på tåget så fick Zarah värkar.

Genom kontakter fick de tag i nätverket "Ingen människa är illegal". De skickade en mobilbild på lagstiftningen som gäller - att även papperlösa har rätt till mödravård.

– Jag minns det fallet väl. Jag skickade en bild från 1177:s hemsida som jag sa att de skulle visa upp, säger Terese som jobbar för organisationen.

Oro till förlossningen
Nasir och Zarah var oroliga på bussen på väg in till sjukhuset.

– Vad skulle vi göra om de inte accepterade lagen? Vi kan ju inte språket. Och vi hade inte 40 000 kronor, berättar Nasir.

Men när sjukvårdspersonalen fick se mobilbilden släpptes de in. Och klockan tre på natten därpå så föddes deras dotter.

– Jag var glad och lycklig över vår dotter. Men framför allt lättad att Zarah fick en trygg förlossning på Blekingesjukhuset.

Mänskliga faktorn
Men hur kommer det sig att vårdpersonal i Blekinge inte känner till den över två år gamla lagen som säger att även papperslösa har rätt till akut vård och mödravård?

– Jag blir lite bekymrad eftersom de fått fel information. Särskilt som Wämö vårdcentral tidigare hade flyktingmottagningen, säger Boris Svensson, verksamhetschef på Wämö vårdcentral.

– De skulle ha fått beskedet att de har rätt till gratis förlossningsvård. Det borde alla känna till så det här handlar nog om den mänskliga faktorn, säger Boris Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista