Snart invigs enorm kabel på Östersjöns botten
Om ett par veckor kommer den första elektriska strömmen att skickas mellan Sverige och Litauen i den nya elkabeln Nordbalt på Östersjöns botten.
Anläggningen i Litauen visades nyligen under det svenska statsbesöket.
– Vi har sagt att vi ska spänningssätta den här i november och sedan ska vi köra systemprovningar och därefter ska vi lämna över den till kunden, berättar Hans Hillborg på ABB som är tekniskt ansvarig för Nordbaltprojektet.
Hur mycket klarar kabeln av att föra över?
– Om man ska ta en lätt jämförelse så kan man säga att man tar sju miljoner 100 wattslampor, det kan länken överföra, säger Hans Hillborg, tekniskt ansvarig för Nordbaltprojektet på ABB.
Elkabeln som kopplar ihop Sveriges och Litauens elnät är egentligen två kablar och en fiber för telekommunikation. De går från Nybro i Småland, först nedgrävda i marken i fyra mil, fram till Östersjön och sedan nedgrävda på sjöbotten i 40 mil, sedan en mil på land till kuststaden Klaipeda i Litauen.
Gigantisk anläggning
Där finns en gigantisk omriktarstation som förvandlar kabelns likström till växelström som skickas ut på elnätet. Anläggningen är gigantisk med master, ledningar, isolatorer och två stora hallar med tekniska komponenter.
Snart invigning
Projektet är ett samarbete mellan Svenska Kraftnät och bolaget Litgrid som sköter Litauens elnät. Det har kostat ungefär fem och en halv miljarder kronor, varav EU har betalat drygt en miljard för kabeldragningskostnaderna, och 400 miljoner för investeringar i Litauens elnät.
Invigning ska ske vid årsskiftet.