Polisen, polishuset i Kalmar.
Foto: Sofia Valve/Sveriges Radio

Caféförluster har kostat polisen 38 miljoner

1:51 min

Polisen syd har ett restaurangavtal där slutnotan kan bli 40 miljoner kronor. Pengar som istället kunnat användas till utbildning och mer personal.

Polisen region syd har ett ovanligt avtal med företaget Sodexo. För om caféer som ligger i polishusen gör underskott, måste pengar tas från polismyndighetens kassa. 

Omkring 38 miljoner kronor har polismyndigheten hittills betalats ut till Sodexo och det kan bli ytterligare stora summor pengar eftersom avtalet inte löper ut förrän i månadsskiftet augusti/september 2016.

Polishusen i Skåne
Annika Stenberg som är polischef i region Syd tycker att det hela är mycket olyckligt.

– Jag tycker det är synd att vi har gått miste om de pengar som vi kunde använts till bra verksamhet.

Avtalet med Sodexo har funnits sedan 2010. Restaurangverksamheten vid polishusen i Skåne har gått back rejält på grund av låga måltidspriser som legat en bra bit under marknadens standardnivå.

Ätit billigt
Anställda har ätit billigt och på så sätt haft en kostförmån som myndigheten inte skattat för. Men nu ska priserna i restaurangerna för mat och godis justerats och vara i nivå med marknadens pris.

Polisen region syd har nu själva begärt att få betala tillbaka till Skatteverket. Det kan då handla om ytterligare 2,2 miljoner kronor som försvinner från myndighetens kassa.

Sammantaget kan alltså slutnotan för att ha haft det här annorlunda avtalet bli över 40 miljoner kronor. Pengar som kunnat användas till utbildning, utrustning och mer personal istället.

Uppdagades i år
Annika Stenberg menar att det var i samband med att flera nya chefer började titta på det här som det hela uppdagades.  

– Avtalet är från 2010. Jag började här i januari och så gjorde vår ekonomichef och också andra chefer som gemensamt vid en genomgång noterade att det låg till på det här sättet.

Hon menar att konsekvenserna framöver nu inte ska bli så stora:

– Jag har ju tagit höjd för att vi ska göra en självrättelse så vi har pengar i vår budget till det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista