Ett bildcollage av en pojke som sover i en vagn och när han sitter i sin mammas famn. Foto: Privat
Jonna Kamm reagerar starkt över bilförare som tittar ner i sin mobil istället för på vägen. Foto: Privat.

Höll på att bli påkörda av mobilfipplande förare

8:52 min

Jonna Kamm och hennes son höll på att bli överkörda av en förare som kollade på sin mobil medan hon körde. Jonna skrev om det på Facebook och nu sprids inlägget över hela Sverige.

Jonna Kamm har en son på elva månader som hon ofta är ute och går med i vagnen. Men i veckan fick hon nog. Då var det nämligen dags att för tredje gången få hjärtat i halsgropen då hon var tvungen att väja för en bil som var farligt nära att köra på sonens barnvagn på grund av att föraren tittade ner på sin mobiltelefon. 

– Det var en stor jeep som kom rakt mot barnvagnen. Jag fick verkligen panik och min son vaknade av att jag skrek. Jag såg framför mig hur han skulle bli mosad mellan staketet som vi stod vid och bilen, säger hon. 

Jonna bestämde sig för att hon måste agera på något sätt och satte sig för att skriva ner vad som hänt i ett Facebookinlägg

"Det tar "bara" ett par sekunder att kolla likes, ett par sekunder att reagera, och ytterligare ett par sekunder från reaktion till broms och stillastående. Alltså MINST 6 sekunder!! Bara för att kolla på din telefon. MEN det tar KNAPPT 1 sekund, för att du ska orsaka ett barns död..."

Inlägget har fått långt över tusen gillamarkeringar och massvis av kommentarer. 

– Jag tänkte att det kanske kunde leda till att folk öppnar ögonen. Men jag var inte beredd på att det skulle få så stor spridning, säger Jonna Kamm.

Alla är dock inte positiva till Jonna Kamms inlägg. 

– Vissa tror att jag bara gått rakt ut i gatan med vagnen. Så var det ju inte alls, utan jag har försökt ha ett samspel med föraren, förklarar hon. 

Många tycker till om mobilanvändning i trafik även här på vår Facebooksida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista