Dagakuten karlshamn
Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio

Sandström: I februari ska vi ha ett beslut om akuten

Lyssna på hela debatten här
17 min

Ska sjukhuset i Karlshamn ha kvar sin akutverksamhet eller inte? Alexander Wendt (M) och Kalle Sandström (S) debatterade frågan i vår studio. 

I en omdiskuterad rapport har ju landstingets tjänstemän föreslagit att dagakuten tas bort och ersätts med en jourcentral som mer liknar en vanlig vårdcentral. Majoriteten (S, V och MP) har tagit beslutet att frågan ska utredas vidare. 

Om akuten försvinner finns det en risk att personalen på sjukhuset inte vill jobba kvar. Det rapporterade P4 Blekinge tidigare under onsdagen. 

Vi lät Landstingsrådet Kalle Sandström (S) och oppositionsledaren i landstinget Alexander Wendt (M), mötas för att debattera förslaget att omvandla dagakuten i Karlshamn till en jour- eller vårdcentral: 

Blir dagakuten kvar eller inte?

Sandström: Vår utgångspunkt är att den blir kvar i dag, imorgon och under nästa år. Men det finns många pusselbitar som ska passa ihop och vi måste förhålla oss till primärvården, till Kristianstad bland annat. En liten del i det är hur akuten ska bemannas. 

Wendt: Vi har försvarat dagakuten sedan 1998. Vi har sagt ja till en utredning av akuten, men vi vill också utreda hur det eventuellt kan utvecklas, inte bara ifall den ska läggas ner eller ej. 

18 sköterskor hotar med uppsägning. Oroar det er?

Sandström: Ja, personalrekrytering inom vården är bekymmersamt. Jag är alltid bekymrad när anställda vill lämna landstinget. 

Wendt: Ja absolut, men jag är inte förvånad. Problemet är att så fort det kommer en förändring så hamnar Karlshamn på tapeten. Då är det naturligt att anställda reagerar. 

Oppositionen har ett eget förslag på att ha kvar akuten, men göras om till en "närakut". 

Wendt: Istället för att ständigt diskutera nedläggningar och neddragningar så vill vi vända på kuttingen och göra akuten till Sveriges modernaste. Blekinge skulle kunna gå i täten. Det behöver inte vara kostsamt om man slipper hyrläkare och liknande. 

Hur ska det finansieras?

Wendt: Vi kan dra ner på antalet jourlinjer och hyrläkare. 

Om dagakuten görs om till jourcentral var ska folk då läggas in?

Sandström: Kristianstad och Karlskrona är förslaget. Personer i Sölvesborg undrar ju varför inte de kan ha Kristianstad som sjukhus. 

Wendt: Det är en av svagheterna i det här förslaget. Det finns ingen konsekvensbeskrivning över vad som skulle hända i Kristianstad och Karlskrona. Det hade säkert betytt att man måste förstärka akuten i Karlskrona. 

Hur länge ska det egentligen utredas?

Sandström: Vid fullmäktige i februari ska vi komma till ett beslut. 

Wendt: Om majoriteten hade bestämt sig för att akuten skulle vara kvar så hade de kunnat säga det redan nu. 


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".