Patrik Hansson socialdemokraterna.
Det är helt tyst från ryska vänorten, säger kommunalrådet, Patrik Hansson (S): Foto: Stina Linde/Sveriges Radio

Ryssar nobbar Karlskronas utsträckta hand

1:35 min

Efter att läget mellan Sverige och Ryssland blivit allt mer ansträngt har Karlskrona kommun flera gånger försökt väcka liv i det gamla vänortsavtalet med ryska Baltijsk. Men utan resultat.

Karlskrona kommun har gjort framstötningar till den gamla vänortsstaden Baltijsk i Ryssland. Trots flera brev är det helt tyst från ryssarna.

Baltijsk bjöds till exempel in att besöka Karlskrona när Marinmuseums ubåtshall skulle invigas sommaren 2014. Men de varken dök upp eller svarade på inbjudan.

Inte heller har de svarat på den politiska ledningens förfrågan om att få besöka Baltisjk och blåsa liv i det gamla insomnade vänortsavtalet.

– Jag konstaterar att det är helt tyst, säger Patrik Hansson (S), kommunalråd i Karlskrona.

Det är tjugo år sedan Karlskrona och Baltijsk ingick avtalet. Men Patrik Hansson vill också plocka upp kontakten på grund av det politiskt läget.

– Skälet är just den ökade spänningen i Östersjöområdet. Att vi, lilla Karlskrona kanske skulle kunna vara en liten, liten kugge i ett större hjul där vi kan bygga vänskap, säger Patrik Hansson.

Men än så länge går det alltså trögt. I helgen berättade Dagens Nyheter hur ryska bombplan i en övning i juli flög rakt mot Blekinge och vek av först när de bara var 15-30 sekunder från att nå svensk territorialgräns.

– Budskapet var väl tydligt. Det känns ledsamt med en ökad spänning i vår region, säger Patrik Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista