Många av länets skolor har problem med inomhusmiljön

7:04 min

Många skolor i Blekinge har problem med städning och ventilation. Inspektioner gjorda av Miljöförbundet Blekinge Väst visar att problemen är regel snarare än undantag.

Folkhälsomyndigheten publicerade idag en undersökning om inomhusmiljön på landets skolor, där fokus riktats mot ventilation och städning.

Enligt undersökningen behöver var femte skola bättre städning generellt, och majoriteten av alla skolor behöver bättre städning på svårtillgängliga platser. Många skolor behöver också byta ventilationsfilter oftare, för att minska halten av pollen och mögelsporer.

En väldigt stor del av landets skolor har inspekterats, 2728 stycken vilket motsvarar 44% av landets samtliga grund- och gymnasieskolor. Alla fem kommuner i Blekinge har deltagit i undersökningen.

Miljöförbundet Blekinge Väst har inspekterat alla skolor i Karlshamn, Sölvesborg och Olofström. Per-Ola Persson är avdelningschef för hälsoskyddsavdelningen, och han berättade om vad de kommit fram till under inspektionen.

– Större delen av våra skolor har haft någon eller några brister. Det är bara någon enstaka som inte haft några brister alls, säger han. 

Rökning på skolans område har även varit ett problem på flera platser. En av skolorna där detta har anmärkts är Nordenbergsskolan i Olofström.

-Det är en ständig kamp kan jag säga, vi ger oss inte men den här ständiga kampen den är svår att vinna, säger Kerstin Tjernlund som är rektor på skolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista