Allvarlig Magnus Larsson (C) ordförande i miljö- och byggnadsnämnden Karlskrona. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
Magnus Larsson (C) kommunalråd Karlskrona. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio

Larsson (C) om ensamkommande barn: Lätta på lagkraven

4:30 min

I går höll Karlskrona kommun krismöte för att diskutera att barn som far illa fortfarande riskerar att inte bli utredda i tid.

Redan i våras var över 100 utredningar kring barn som misstänks fara illa försenade. I dag är siffran 166 stycken. 

Det var kommunalrådet Magnus Larsson (C) som sammankallade till gårdagens krismöte.

– Det är en allvarlig historia. Förra året ökade antalet anmälningar med 140 procent och vi är redan uppe i lika många ärenden att hantera i år, säger han. 

På mötet pratade man bland annat om att lätta på lagkraven för ensamkommande flyktingbarn för att överhuvudtaget hinna med att hjälpa de som behöver.

– De barn som bor på olika boenden är jag säker på att de har det tryggt och bra. Kanske att kommunen då inte behöver göra allt det formella som lagen säger för att hitta en rimlig nivå. Vi ska kunna erbjuda dem trygghet men samtidigt lätta på lagkravet i en akut situation, säger Magnus Larsson. 

Även personalfrågan diskuterades på mötet.  

– Vi söker med ljus och lykta efter fler medarbetare och överväger samarbete med Linnéuniversitetet för att kunna utbilda fler. Men det handlar ju om en långsiktig lösning, säger Magnus Larsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista