Raili Canneström tog hem sin man från äldreboendet. Foto: Monika Titor/Sveriges Radio
Raili Canneström tog hem sin man från äldreboendet. Foto: Monika Titor/Sveriges Radio

För lite aktiviteter på äldreboenden

3:26 min

Det är för lite aktiviteter och stimulans på äldre-och demensboenden i Blekinge. De som bor där får sällan göra något roligt, anser länets demensföreningarna. 

– Nej, jag hinner inte, säger Berit Rosenqvist som arbetar på demensboendet Vidablick i Ronneby.

Demensförbundets ordförande Pär Rahmström tycker att det är alldeles för lite aktiviteter och stimulans på äldre-och demensboenden.

– Överlag är det bristfälligt, på många ställen ingen stimulans alls, säger Pär Rahmström.

Vad beror det på?

– En anledning är personalbrist, de är för få och hinner inte vara med och aktivera de boende, säger Pär Rahmström.

Tog hem sin man från äldreboende
Raili Canneström hade sin demenssjuke man på ett äldreboende i Karlskrona, men tog hem honom igen efter ett halvår eftersom han inte fick någon stimulans.

– Det var alldeles för många som var inaktiva. Har man ingen verksamhet så försämras tankeförmågan steg för steg, det måste ju ingå i omvårdnaden att ge de här patienterna stimulans, säger Raili Canneström.

Idag tar hon med hemtjänstens hjälp hand om sin demenssjuke man hemma, där de sjunger och har lässtunder.

Demensföreningarna i Blekinge är kritiska till att det oftast inte finns tid till att gå ut och gå med de boende, läsa högt eller sjunga tillsammans.

Syns i brukarundersökningar
Men när P4 Blekinge frågar länets enhetschefer för äldre-och demensboenden om de klarar att erbjuda aktiviteter och stimulans på sina boenden, svarar de flesta ja. Äldreförvaltningen i Karlskrona däremot, ser att det finns problem.

– Det finns mer att göra i de här frågorna. Det visar brukarundersökningen. Vi har startat ett arbete att utveckla aktiviteterna, för det är inte tillräckligt, säger Eva Herbertsson som är utvecklingschef på äldreförvaltningen i Karlskrona kommun.

Strax efter klockan 10 kan du höra mer om hur länets äldre-och demensboenden löser problemen med att de äldre får för lite stimulans.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista