Haidi Thulin hoppas att Utbildningsdepartementet tänker om. Foto: Sasha Konar Lazic/ SR
Haidi Thulin hoppas att Utbildningsdepartementet tänker om. Foto: Sasha Konar Lazic/ SR

Svårt med modersmålslärare - trots öppning i lagen

"Fjärrundervisningen är feltänkt"
1:25 min

Trots att det skollagen sedan i somras tillåter att man undervisar modersmål via datorn går ändå Karlskrona kommun bet.

Det finns många elever som har rätt till modersmålsundervisning i Karlskrona kommun. Och kommunen har en skyldighet att erbjuda det om det gäller ett minoritetsspråk. Så fort de har lärare att tillgå.

– I finska är det ett tiotal, tre i romani. Men det finns fler som har det som modersmål, säger Haidi Thulin, chef för modersmålsenheten i Karlskrona kommun.

Men det är brist på modersmålslärare i finska och romani i Karlskrona kommun.

I somras öppnades för en förändring när det gavs möjlighet att erbjuda modersmålsundervisning via datorn, så kallad fjärrundervisning.

Men det kan man bara göra om läraren finns i samma kommun.

Haidi Thulin är frustrerad. Det finns lärare som skulle kunna undervisa dessa elever via datorn. Men eftersom personerna befinner sig i andra kommuner får Karlskrona kommun inte köpa fjärrundervisning av dem.

- Den nya lagen begränsande. Jag kan erbjuda fjärrundervisning inom egen kommun men kan inte köpa in tjänster från annan kommun, säger Haidi Thulin.

Den begränsade fjärrundervisningen har kritiserats av Skolinspektionen, Sveriges Kommuner och Landsting och Friskolornas riksförbund.

Skolverket har lyft frågan med Utbildningsdepartementet om att öppna upp i regelverket så att kommuner ska kunna köpa undervisning av varandra.

– Det pågår en diskussion eftersom många trycker på. Frågan är tillbaka på Utbildningsdepartementet och den behandlas där, säger Mats Wennerholm, undervisningsråd på Skolverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".