Skjutvapen. Foto: Scanpix.
Skjutvapen. Foto: Scanpix.

Polisen orolig - illegala vapen ökar i Blekinge

3:20 min

Polisens beslag av illegala vapen i Blekinge har under 2015 ökat med 33 procent jämfört med året innan. Trenden oroar myndigheten.

2014 beslagtogs över 1 300 illegala vapen i Sverige. I Blekinge var den siffran 14 vapen. Polisens statistik från årets tio första månader visar att beslagen ökat i länet. 21 vapen har myndigheten tagit under 2015.

– Det finns lite för mycket vapen i omlopp i Blekinge där man inte har vapenlicens. Där syftet i kriminella kretsar är att hota eller skada någon annan. Det är ingen bra utveckling, säger Tomas Pärlklo, chef för underrättelsetjänsten på polisen i Blekinge.

Smitta av sig
Polisen är inte förvånad över ökningen.

– Skjutningarna har ju ökat i storstäderna och det är ju ganska självklart att de kriminella rör sig på landsorten också. Det här blir en glidning - det har en tendens att smitta av sig, menar Tomas Pärlklo.

Nytt mönster
De senaste åren har det varit flera större händelser med skjutvapen i Blekinge.

– Tidigare har vi haft tips om att det förekommit vapen. Men en skillnad som vi ser nu sedan tre år tillbaka är att man i större omfattning använder vapnen. Man hotar inte bara varandra, utan skjuter på varandra, säger Tomas Pärlklo.

Grovt vapenbrott kan ge ett till fyra års fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista