Magnus Arvidsson, Susanne persson, Annika ganestetd, David Myrberg Sundström och Annelie Väpnare.
Arbetsgruppen består av Magnus Arvidsson, Susanne Persson, Annika Ganestedt, David Myhrborg Sundström och Anneli Väpnare. Foto: Ingrid Elfstråhle/Sveriges Radio

Kyrkan samordnar hjälp till asylsökande

4:45 min

För att det inte ska dubbeljobbas när många vill hjälpa asylsökande har Asarums och Karlshamns pastorat startat ett omfattande arbete med att reda ut vem som tar vilket ansvar.

Vem hjälper asylsökande med sysselsättning, vem hjälper dem att lära sig svenska och hur det svenska samhället fungerar och vem ser till att de får varma vinterkläder?

Det är många olika organisationer, föreningar och frivilliga som engagerar sig i Karlshamn men risken finns att man dubbeljobbar och att man inte vet vem som gör vad.

Styra upp
Därför har Asarums och Karlshamns pastorat bestämt sig för att styra upp det här i sitt område.

Asarums och Karlshamns pastorat har sökt pengar från Svenska kyrkan centralt och fått 300 000 kronor för integrationsfrågor. Under tio månader ska man nu i arbetsgruppen, med personal från båda pastoraten, försöka reda ut vem som gör vad. I slutändan kommer det förhoppningsvis att finnas en pärm som man kan slå i för att till exempel ta reda på var och hur man till hjälper en asylsökande att få ett par varma skor.

Engagerad
Magnus Arvidsson som engagerade sig redan när de första asylsökande kom till Guö har blivit anställd som projektledare:

– Det dubbeljobbas och ibland vill folk göra något bra av det och det blir tokigt.

Anneli Väpnare är kurator i Asarums pastorat och hon tycker att det här är en viktig fråga för kyrkan:

– Kyrkan har till uppgift att just med diakonin att vara medmänniska och hjälpa människor i nöd och vara en röst för de svaga.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista