Inrikesminister Anders Ygeman presenterar Sveriges nya strategi mot terrorism vid en presskonferens på fredagen. Foto: Bertil Ericson / TT
Inrikesminister Anders Ygeman kommer att hålla en pressträff i kväll vid 20:00. Foto: Bertil Ericson / TT

Sverige inför tillfälliga gränskontroller

Från lunchtid på torsdag kommer Sverige införa tillfälliga gränskontroller. Det kommer att gälla både Öresundsbron och färjetrafiken från Danmark och Tyskland.

– Migrationsverket är under extremt stort tryck, säger inrikesminister Anders Ygeman. 

Statsministern Stefan Löfven bekräftar uppgifterna, och säger att man ska införa ID-kontroller, vid en pressträff i Malta. 

– Vi måste ha ordning och reda vid våra gränser. Det måste vara ordning i flyktingmottagandet, säger statsministern under ett avbrott i kvällens toppmöte på Malta. 

Rederier som har asylsökande med ombord kommer ombes uppvisa passagerarlistor för myndigheter, säger Ygeman.

I första omgången ska gränskontrollerna gälla i tio dagar. Men kontrollerna kan förlängas i upp emot ett halvår. 

Det är polisen som avgör var gränskontrollerna kommer att upprättas. Alla som går ombord på Stena Lines färjor kommer att id-kontrolleras. 

Folkpartiet kommer att stödja regeringens beslut om tillfälliga gränskontroller, uppger Roger Haddad, folkpartistisk riskdagsledamot och rättspolitisk talesperson i justitieutskottet i säkerhetsfrågor. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".