Försökte hyra ut dödsfälla i Karlskrona

1:40 min

Ett Karlskronaföretag försökte hyra ut ett källarrum som visade sig vara en dödsfälla för nästan 5 000 kronor i månaden. Olagligt säger både räddningstjänsten och Boverket. 

Källarrummet som annonserades ut har inga fönster och om det börjar brinna och trapphuset blir rökfyllt finns det ingen väg ut.

Olagligt
Detta är olagligt enligt både räddningstjänsten och Boverket. För att en bostad ska vara godkänd enligt lagen ska den nämligen ha två av varandra oberoende utrymningsvägar.

– Det låter inte bra. Risken är att man blir fast i lägenheten. Det absolut värsta som skulle kunna hända är att rummet skulle rökfyllas och då kan man ju dö av den röken, säger Frida Johansson, brandingenjör på räddningstjänsten i Östra Blekinge som jobbar med förebyggande brandskydd.

Stor bostadsbrist ligger bakom
På andra håll i landet, bland annat i Linköping har man på hyresgästföreningen märkt av att alltfler försöker hyra ut bostäder som inte följer lagen. Det beror på den stora bristen på bostäder enligt Alexandra Lind på hyresgästföreningen. Men detta är inte något som hyresgästföreningen, Karlskrona kommun eller studentkåren har märkt av i Blekinge hittills.

– Jag har missat det och det får man ju stå för. Det gör jag inte om igen, säger Bengt Johansson som är vd på Resoli AB som hyrde ut lägenheten.