Biomedicinska analytikern My Wahlgren sticker Anna-lena Persson i armen med en nål för att tappa blod. Foto: Sarah Rätzer/ Sverige Radio.
Få känner till att resor inom Europa kan stoppa blodgivare från att ge blod enligt den biomedicinska analytikern My Wahlgren. Här med blodgivaren Anna-Lena Persson från Sölvesborg. Foto: Sarah Rätzer/ Sveriges Radio.

Utlandsemester i Europa kan hindra blodgivning

"Man kan få influensa och lätt feber men också bli mindre påverkad"
3:30 min

Nu kan en utlandssemester även inom Europa stoppa dig från att lämna blod. På grund av en virusbärande mygga som finns i flera områden i Europa. 

Om du har varit i vissa områden i Europa måste du vänta i fyra veckor med att lämna blod, enligt ett beslut från socialstyrelsen.

Detta trädde i kraft i augusti i år på grund av att människor i områdena har smittats av viruset west nile som sprids via myggor.

De regioner som omfattas av karensen är vissa områden i Ryssland, Portugal, Bulgarien, Israel, Italien, Ungern, Palestina, Rumänien, Serbien, Österrike och Schweiz.

Hur många som har varit ute och rest i de här områdena har ni tvingats skicka hem?

–  Det har varit en fåtal  så det är ju olyckligt om det slumpar sig så att man precis har varit i något av de här områdena. Men det har nog varit en par stycken, säger My Wahlgren som är biomedicinsk analytiker på Blodcentralen i Karlshamn.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".