Felaktig vedeldning leder till klagomål

1:37 min

Nu börjar klagomålen på vedeldning komma in till kommunernas miljöavdelningar. Felaktig vedeldning är den tredje största miljörelaterade cancerrisken.

Det vanligaste problemet är att grannar störs av röken som kan innehålla skadliga ämnen om veden eldas på fel sätt, berättar Marie Karlsson som är miljöinspektör i Karlskrona.

– Den här tiden på året börjar det komma olägenhetsanmälningar där man störs av rök från grannar.

Vattenånga
Felaktig vedeldning är den tredje största miljörelaterade cancerrisken i landet, medan rätt eldad ved bara ger upphov till vattenånga och koldioxid som går tillbaka till naturen. Och vill du veta om du eldar rätt är ett bra tips att gå ut och titta på röken.

– Eldar man på rätt ska inte röken synas alls.

Och man behöver inte vara allergiker för att rök ska vara ett problem. Det räcker med ett friskluftsintag i närheten så kan sotig eller ohälsosam rök dras in i en bostad.

Braskamin
Mikael Jönsson är miljöinspektör på Miljöförbundet Blekinge Väst och där gäller flera klagomål dåliga pannor och braskaminer som används som permanent värmekälla, vilket inte är tillåtet.

En konst
Att elda är en konst och de miljöinspektörer vi talat med är överens om att det finns en okunskap. Så nu finns en nyframtagen broschyr hos länets kommuner. För man får inte elda hur som helst, säger Maria Karlsson.