ciggarettfimpar
Det syns en ökande trend bland unga som börjar röka i Blekinge. Foto: Gorm Kallestad/TT

Inga unga i Blekinge ska börja röka

"Så gjorde Blekinge så vill vi också göra"
0:52 min

Hela Blekinge mobiliserar nu för att barn och unga inte ska börja röka och snusa. Genom ett tvåårigt projekt ska länet blir först ut i Sverige där man jobbar på alla fronter.

Det viktiga är att få med ungdomarna själva, säger Carin Håkansson som är projektledare från länsstyrelsen och Jenny Andersson, strateg kring alkohol, narkotika, doping och tobak, ANDT, från Karlshamns kommun, som båda ska jobba med projektet:

– Vår ambition är ju att skapa referensgrupper bland unga i alla våra kommuner.

Samtliga kommuner i Blekinge, Landstinget Blekinge och Länsstyrelsen i Blekinge ska samarbeta i projektet TBU - tobaksfria barn och unga, Blekinge.

Projektet har fått pengar från Folkhälsomyndigheten för att som första län göra en gemensam satsning på tobaksförebyggande arbete mot barn och unga.

Och målet är att Blekinge ska bli ett föregångslän säger Carin Håkansson och Jenny Andersson:

– Vi har alla förutsättningar att bli det länet som andra tittar på - så gjorde Blekinge så vill vi också göra.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".