Lilian bryter pensionen - lär flyktingbarn svenska

2:19 min

Lärarbristen är akut när 160 ensamkommande flyktingbarn kommit till Karlskrona. Räddningen finns bland pensionerade lärare.

I nästa vecka börjar Lilian Viktorsson, 78 år, att undervisa igen. Hon har varit pensionär i gott och väl tio år. Men när hon fick ett samtal en tidig morgon nappade hon direkt.

– Den vikarierande gymnasiechefen ringde tio över åtta på morgonen och frågade om jag kunde tänka mig att undervisa ett antal ensamkommande flyktingbarn. 

– Jag sa ja eftersom det är en utmaning jag inte kan låta bli att anta, säger Lilian Viktorsson.

Planering och improvisation
Hon förbereder just nu inför nästa vecka. Tio elever som inte kan svenska men som ska lära sig det kräver både planering - och lite improvisation.

– Man får använda kroppen och tala jättemycket. Mer prat och tal än att sitta och plita i böckerna, det har jag bestämt, säger Lilian Viktorsson.

– Mycket musik. Jag har beställt en liten musikmaskin till klassrummet. Och om en månad ska de sjunga Staffansvisan, säger Lilian Viktorsson.

Kraftig ökning
När gymnasiet drog igång i augusti så förväntade sig ledningen ett ganska vanligt läsår. Men i september ökade antalet flyktingar kraftigt. I slutet av förra veckan hade 160 barn och ungdomar kommit till Karlskrona utan sina familjer.

Alla ska gå i skolan och den största utmaningen just nu är att hitta lärare. Skolan behöver ännu fler pensionerande lärare.

– Jag har fått samtal från pensionerade lärare som vill gå in och jobba. Vi går snart ut med ett brev till 70 pensionerade lärare i Karlskrona, säger Mats-Peter Krantz, vikarierande gymnasiechef i Karlskrona.

"Ta chansen"
Lilian Viktorssons råd till gamla lärarkollegor är entydigt.

– Ta chansen och använd din kompetens och din erfarenhet för det behövs nu i skolan, säger Lilian Viktorsson.