Erik Belin Fot: Helena Gustafsson/Sveriges Radio
Erik Belin. Fot: Helena Gustafsson/Sveriges Radio
Erik Belins hockeyvärld

Belin: Pray for Paris!

"Det är svårt att känna den där glädjen för sporten i dessa dagar. Allt känns så distanserat och meningslöst", skriver Erik Belin. 

Det har hänt mycket sen senaste bloggen, OIK har förlorat mot Värnamo med 0-5 på bortaplan, ett derby i Soft Center Arena mellan KRIF och Mörrum som slutade precis som förväntat, med en KRIF vinst. KHK har varit i Jönköping och plockat med sig en imponerande poäng hem till ”staun”.  

KHK
Det är 37 omgångar kvar och 111 poäng att spela om. Det låter mycket när det framställs på det sättet men det är faktiskt inte så mycket. Vad är det som säger att Frölunda eller Skellefteå skulle klappa igenom? Vad är det som säger att KHK eller Modo skulle göra en resa och börja klättra i tabellen?

Faktiskt ingenting just nu. Det finns lag som inte hittat sin riktiga nivå ännu, det är lag som Luleå och HV71 tycker jag. I övrigt tycker jag att tabellen ser ut som väntat där Brynäs sticker ut åt det positiva hållet. KHK behöver förbereda sig inför vad som kommer att hända när de ska spela om platser i SHL 2016/2017.

  • KHK släpper in 3,99 mål per match och gör 2,23 mål per match
  • KHK har 16,39% i PP och 70,91% i BP

Det är svårt att snacka bort dessa siffror och det är inget som bloggen tror kommer bli avsevärt mycket bättre men det är inte sådana saker som man ska fokusera på nu.

Jag tycker istället att vi kan ta upp en sådan som Emil Larsson. Absolut inget illa mot Emil men han ska inte match efter match vara den som syns mest och vara den mest stabila spelaren för laget. Hemma mot Rögle är han klart bäst och han gör det som man ska göra i täta matcher, chansar inte, vårdar pucken och håller spelet enkelt samtidigt som farligheter skapas. Vad är det som gör att han är den spelare som är bäst?

Skit i statistik och fokusera på varför prestationen inte är bättre hos andra spelare, Hånberg & co ställde frågan till laget i en periodpaus men det kom inget riktigt svar. Finns spelare som behöver prestera betydligt mer varje kväll. Jag tänker inte på Söder, Henrik Nilsson, Granlund… Det finns de spelarna som tjänar betydligt mer! 

Mörrum
Mörrum har två raka förluster mot KRIF och Halmstad. Jag var imponerad när jag var och såg laget mot Troja. Imponerad av offerviljan och tron som laget ändå hade, trots Trojas stora  spelövertag under matchen. Stundtals så blev det tydligt varför Mörrum är ett bottenlag. Venuto och Bryhnisveen är två spelare som levererar en hel del poäng och är ledande spelare för laget vilket tränaren Sandmark visar tydligt med speltid i viktiga lägen.

Bloggen tycker att dessa spelare ska spela PP och spela när laget behöver jaga för att kvittera inte när laget ska vinna tid eller spela på resultat. Alltså när laget behöver stabilitet. Jag tycker att ledande spelarna i Mörrum just nu spelar för mycket ”GSGhockey”, vilket betyder går det så går det. Detta genomsyrar även resultaten för Mörrum just nu, går det idag så går det. Så vi får väl helt enkelt se hur det blir mot Varberg på onsdag?! 

Krif
Kallinge går från en planenlig seger mot Mörrum till en miss i kalkylen borta mot Varberg med 1-2 efter straffar. Bara en poäng till mot Varberg hade gjort att laget hade passerat strecket och tagit den viktiga fjärde platsen av Kristianstad. Omgång 21 kommer att bli Hockeyettan Södras viktigaste omgång för KRIF då man möter Kristianstad på bortaplan, där kommer det att avgöras vilket lag som tar en Allettan plats. Krif behöver bli av med anspänningen, det finns ingen annan förklaring till varför laget tappar poäng borta mot Varberg än att det finns en anspänning och måsten på spelarnas axlar. När det släpper så kommer Krif att bli bättre och bättre. 

OIK
Behövs inte sägas något mer än att man skickar iväg 51 skott hemma mot Motala och vinner matchen med 7-3. Niklas Persson gör två mål och ett ass, Dave Lindarv kliver av med 3 ass. Stabilt och bra men laget har fortfarande mer att ge. 

Måste nämna familjen Ryttse här i bloggen, eldsjälar som får hockeyn i Olofström att fungera. För att nämna några saker så gör dom matlådor till A-laget till bortamatcherna, Björn Ryttse ställer upp som materialare för laget, de grillar korv på helgerna för att få in pengar till föreningen med mera. Hatten av och all respekt till dessa eldsjälar, ni gör mer än ni tror!

Det är svårt att känna den där glädjen för sporten i dessa dagar. Allt känns så distanserat och meningslöst.

Pray för Paris.  

/Belin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".