Trasig spis
1 av 4
En av spisarna på boendet har varit sönder i en månad. Foto: Henrik Olsson/Sveriges Radio.
Det är smutsigt i våtutrymmen och i andra gemensamhetsutrymmen. Ändå hävdar Hermanssonbolagen att det städas här varje dag
2 av 4
Det är smutsigt i våtutrymmen och i andra gemensamhetsutrymmen. Ändå hävdar Hermanssonbolagen att det städas här varje dag. Foto: Henrik Olsson/Sveriges Radio.
Det är trångt i sovutrymmena. Både människor och packning ska få plats.
3 av 4
Det är trångt i sovutrymmena. Både människor och packning ska få plats. Foto: Henrik Olsson/Sveriges Radio.
Det finns två duschkabiner i varje hus. 15 boende turas om med en dusch sedan den andra i huset har gått sönder.
4 av 4
Det finns två duschkabiner i varje hus. 15 boende turas om med en dusch sedan den andra duschkabinen i huset har gått sönder. Foto: Henrik Olsson/Sveriges Radio.
Publiknätverket

Smutsigt på asylboende

Svenska kyrkan "Här hade man inte lagat mat"
4:04 min

De asylsökande på det gamla Lindemohemmet i Asarum är trötta på att bo i smuts. "Vi säger ifrån, men inget händer", säger Tarek som bor där.

Smutsen är ingrodd på golven i korridorer och i andra gemensamhetsutrymmen i tre av de fyra hus som P4 Blekinge besöker på asylboendet. 

Hur kan det komma sig att det bara är rent i ett av husen?

– Alla har inte sån tur att de har sin mamma med sig. Det är min mamma som städar i det här huset. Städpersonal från bostadsbolaget dyker bara upp två gånger varje vecka. Övriga dagar håller mamma rent åt 15 personer, trots att hon egentligen inte ska göra det, säger Tarek, som bor på asylboendet och egentligen heter något annat.

Hyresvärden ska städa
Hermanssonbolagen i Karlshamn äger fastigheten och hyr ut boendet till Migrationsverket. Enligt hyreskontraktet ska bostadsföretaget sköta städningen. Det står i kontraktet att det ska städas varje dag.

– Min uppfattning är att vi städar ordentligt, säger Fredrik Hermansson som är företagets vd. 

När vi kontrollerade städningen så fanns det ingrodd smuts på golvet i korridorer, våtutrymmen och kök och det såg inte ut att vara städat på flera dagar?

– Det är omöjligt. Vi har ett nytt avtal med en extern leverantör. De städar tre dagar och vi själva städar övriga dagar, säger Fredrik Hermansson.

Har inte koll
Migrationsverket hyr lokalena av Hermanssonbolagen. Men myndigheten har inte kontrollerat hur ofta det städas.

– Nej, det har vi inte gjort. I tidigare samtal har de sagt att de städar en gång om dagen vilket är enligt avtalet, säger chefen för Migrationsverket i Karlskrona Susanna Engelholm.

Trasigt
I ett av husen där det bor minst 15 asylsökande finns en trasig duschkabin och en trasig torktumlare. I ett annat hus har en spis slutat fungera. Enligt de som bor här har sakerna varit sönder i omkring en månad.

– Vi har pratat med och tjatat på personalen, men det som är trasigt byts inte ut, säger Tarek.

Fredrik Hermansson uppger att han inte har hört talas om att någon utrustning ska ha varit sönder under så lång tid.

– Vi byter ut saker så fort vi får veta att de går sönder. Det måste ha blivit fel någonstans i kommunikationen i så fall. Vi har tre personer på plats i Asarum som man kan vända sig till när något har gått sönder, säger han.  

Kräver åtgärder

Svenska kyrkan som bedriver hjälpverksamhet på boendet kräver åtgärder.

– Hade man haft köksutrustningar som såg ut så hemma hade man inte lagat mat, säger Svenska kyrkans frivilligsamordnare Magnus Arvidsson.

Nu vill kyrkan ordna ett möte mellan de asylsökande och Hermanssonbolagen.

– Det finns brister i standarden som bör påtalas. Vi kommer kanske att ha ett möte med fastighetsägaren. Det vi kan göra är att föra de boendes talan om de här sakerna, säger kyrkans frivilligsamordnare Magnus Arvidsson.

Lyssnartips

Den här nyheten kom till via ett tips till Publiknätverket. 

Vill du också gå med? Anmäl dig här, eller ring vår Publikredaktör Rebecka Gyllin på 0455-36 68 10. Du kan också mejla tips.blekinge@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".