Vedebyhallen i Lyckeby. Foto: Johan Svensson/Sveriges Radio.
Vedebyhallen i Lyckeby. Foto: Johan Svensson/Sveriges Radio.

Förslaget: Ny idrottshall i Vedeby för 22 miljoner

"Ett jättebra förslag"
3:27 min

Karlskrona kommun kan bygga en helt ny idrottshall för 22 miljoner kronor i Vedeby. Kommunstyrelsen ska ta beslut i frågan på tisdag - men redan nu finns majoritet i frågan.

– Det har varit många turer i denna frågan, men det nya förslaget gynnar alla inblandade, säger Carl-Martin Lanér, kommundirektör i Karlskrona.

Vi har tidigare berättat att 600 elever i Lyckeby delar på en och en halv idrottshall. Skolans lärare och elever har vittnat om ett stort arbetsmiljöproblem som påverkar undervisningen.

För att lösa problemet har kunskapsnämnden tidigare avsatt åtta miljoner kronor till en liten idrottshall – men det förslaget återremitterades – eftersom en liten hall inte kunde nyttjas av föreningslivet.

Två hallar
Nu har det kommit ett nytt förslag på en fullmåttshall bredvid befintlig idrottshall i Vedeby för 22 miljoner kronor. Vilket betyder att det i framtiden, om förslaget går igenom, kommer finnas två fullmåttshallar i Vedeby.

– Det är ett mycket bra förslag, det skulle gynna alla inomhusidrotter, säger Peter Carlsson, ordförande för Carlskrona IF.  

Idrottshallen kommer ha en skiljevägg som kan hissas ner för att dela den i två delar och det kommer finnas två omklädningsrum.

Beslut på tisdag
I Karlskrona kommuns budget för 2015/2016 finns 8,8 miljoner kronor avsatt för en idrottshall. Övrig finansiering kommer från kommunens investeringsreserv.

Kommunstyrelsen ska ta beslut i frågan på tisdag och om förslaget klubbas igenom ska det vidare till kommunfullmäktige.

Personer med insyn i frågan säger att det finns politiskt majoritet för att det nya förslaget ska klubbas igenom.

Fullmåttshall

En idrottshall som mäter minst 20 gånger 40 meter och därmed godkänns för tävlingsmatcher i exempelvis handboll. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".