Pensionspengar placeras i olja trots miljömål

2:37 min

Många kommun- och landstingsanställda i länet har tjänstepension placerad i oljeindustrin. Det är arbetsgivarna som placerar pengar i olja och gas genom fondförvaltaren KPA.


Det här går på tvärs mot kommunerna och landstingets mål för miljön.

– Kommunerna är ofta enögd när de tittar på klimatarbetet, man tänker på konkreta utsläpp, exempelvis från bilar. Men de indirekta utsläppen som man orsakar via pensionssystemet och annat är det viktigt att ta tag i. Vi måste få till en total förändring av hur de här pensionspengarna placeras, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson.

"Förstör miljön"
Att tjänstepensionen placeras i olja och gas låter inte bra, tycker Linus Månsson och Janette Olsson som båda är berörda anställda.

– Det låter ju väldigt dåligt när man hör om olja för det förstör miljön, säger Linus Månsson som är köksbiträde på landstinget.

Det är de kommun- och landstingsanställda som inte själva placerar sina pengar det handlar om - fyra av tio anställda. Via fondförvaltaren KPA placerar Blekingekommunerna och landstinget deras pengar bland annat i Statoil, Shell och andra oljebolag. Det är placeringar som bidrar till den globala uppvärmningen.

Alla kommuner
Patrik Hansson (S) och kommunstyrelseordförande i Karlskrona vet liksom många av kommunens anställda inte om att tjänstepensionen placeras i oljeindustri.

Karlskrona är inte unikt. Alla kommuner och landsting i Blekinge, ja faktiskt i hela landet, placerar pensionspengar i olja och gas via KPA.

– Jag känner inte till något om det här. Tanken har inte ens slagit mig, säger Sölvesborgs kommunstyrelseordförande, Hélene Björklund (S).