Fick gå i borgen på en miljon för att få bredband

3:14 min

Jonny Ulvtorp från Listerby i Ronneby kommun blev tvungen att gå i borgen på en miljon kronor för att föreningen i Listerby skulle få lönelöfte inför bredbandsutbyggnaden.

– Staten vill att föreningar gör det här jobbet ideellt. Samtidigt sätter staten ett regelverk som gör att man måste ta personlig borgen. Man blir förvånad och frustrerad, säger Jonny Ulvtorp, ordförande för föreningen i Listerby som vill bygga ut bredbandet.

Måste betala först
Regelverket gör att föreningar ute på landsbyggden som vill bygga ut bredband måste först ta ett lån, beställa bredbandsutbyggnaden, betala och först då när allt är klart kan de få tillbaka 70 procent av staten.

Men det har visat sig att bankerna vill ha garantier innan de ger ett lånelöfte till utbyggnad av bredband. När den ekonomiska föreningen Bravo i Listerby ansökte om ett lånelöfte fick styrelsemedlemmarna gå i borgen på en miljon.

Bankerna bestämmer själva
För att underlätta för föreningar som ansöker om stöd till utbyggnad av bredband informerar Länsstyrelsen i Blekinge bankerna.

– Men sen är det upp till bankerna själva att göra sin kreditprövning och de agerar ju naturligtvis utifrån sina preferenser, säger Birgitta Jonasson, handläggare på landsutbyggnadsprogrammet på Länsstyrelsen Blekinge.

I eftermiddag kan du höra mer om vad föreningarna tycker behövs för att de ska ta på sig ansvar att bygga ut bredbandsnätet.