Föreningar vill ha 30 procent i förskott för bredband

2:08 min

Föreningar i Blekinge vill att reglerna kring bredbandsutbyggnad ändras.

De vill ha en tredjedel av kostnaden för bredbandsutbyggnad i förskott, så att de slipper gå i borgen och ta lån för att sedan få tillbaka pengarna från staten först när allt är klart.

– Departementet skulle kunna skriva in i direktiven att föreningen får 30% i förskott, säger Jonny Ulvtorp, ordförande för föreningen Bravo i Listerby som vill bygga ut bredband i området.

Reglerna görs om
Jonny Ulvtorp tvingas gå i borgen på en miljon kronor för att föreningen Bravo ska få ett lånelöfte för utbyggnad av bredband i Listerby, i Ronneby kommun.

I Listerby kan 124 fastigheter få bredband om föreningen Bravo får lån från banken. Jordbruksverket och näringsdepartementet har fått mycket synpunkter på hur regelverket kring utbyggnad av bredband på landsbygden skulle kunna förbättras. Nu ska reglerna göras om. Men det blir inga procentsatser i förväg. Däremot kan det bli en större summa i förskott.

Förskottet kan höjas
– Jordbruksverket föreslår att förskottet höjs från 250 000 kronor till en miljon, säger Maria Alsved som jobbar med hållbar landsbygdsutveckling på näringsdepartementet.

Först i december väntas de nya reglerna bli klara. Fram tills dess ligger alla beslut om stöd till bredbandsutbyggnad på is.