Centern säger nej till investeringar i olja

1:35 min

Centerpartiet vill att landstinget avvecklar sitt pensionssparande i oljeindustrin. Partiet föreslår att landstinget skriver in i sin policy för hur kapital placeras att det inte ska investeras i fossilbolag.


Malin Åman som sitter i landstinget för centerpartiet har skrivit motionen.

– Jag anser att vi inte ska bygga kolkraftverk och oljepråmar med våra pensionspengar, säger hon.

Miljoner i olja
Som P4 Blekinges granskning av kommunernas och landstingets pensionsförvaltning i slutet av förra veckan visade placeras varje år miljoner av de anställdas pensionspengar i olja, kol och gas genom fondförvaltaren KPA. Och detta går på tvärs med de miljömål som kommunerna och landstinget har satts upp.

Bara förra året gjorde placerade enbart landstinget 83 miljoner i fondförvaltaren KPA. Malin Åman vill att ett stopp för sådana placeringar ska skrivas in i landstingets placeringspolicy.

– Det är för att på ett enkelt sätt styra vårt pensionskapital. Det är det som den policyn används till, säger Malin Åman.

Gemensamt beslut
Men ett policydokument i ett landsting räcker inte långt om det ska bli stopp för fossila placeringar. Det krävs i så fall ett gemensamt beslut från en majoritet av Sveriges landsting och kommuner.

Och det finns motstånd inom deras gemensamma organisationen SKL, liksom i KPA där Eva Axelsson är hållbarhetschef.

– Genom att vara den här ansvarsfulla ägaren just i bolag som BP och Shell så kan vi förändra till det förnybara, säger Eva Axelsson.

Hur tänker du att Landstinget Blekinge ska jobba för att få andra kommuner och landsting med sig?

– Det kommer säkert liknande initiativ från fler medlemmar i SKL och då blir det nog inte så svårt, säger Malin Åman.

Centerpartiets motion om fossilfria kapitalplaceringar behandlas i landstingsfullmäktige senare i höst.