En porträttbild på Hanna Cansund. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
Epilepsin har påverkat Hanna Cansunds liv. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

Vill sprida kunskap om epilepsi

"Stoppa inte in något i munnen på den som krampar"
14 min

Hanna Cansund fick sitt första anfall när hon var elva. Nu vill hon starta en förening för att öka kunskapen om epilepsi.

Det var när familjen var på väg hem i bilen från Liseberg som Hanna Cansund, då elva år, fick sitt första epilepsianfall. Hon satt med hörlurar och somnade ifrån musiken i sin nya Mp3-spelare. Det enda hon minns är att hennes mamma skrek: Nu dör hon!

– Jag blev medvetslös en stund. Under ett anfall så känns det som om varenda muskel i kroppen krampar, berättar hon. 

Frånvaroattacker
Hon får ungefär tre stora anfall i månaden. Men så kallade frånvaroattacker har hon dagligen. Då försvinner hon bort under någon sekund och hänger inte riktigt med i vad som händer. 

– Folk kan tycka att jag verkar arrogant, men det handlar ju om att jag helt enkelt inte är medveten, förklarar Hanna Cansund. 

Kan inte bli polis
Hon har dock bestämt sig för att inte låta epilepsin hindra henne från att leva ett normalt liv, även om det finns saker hon inte kan göra. Som att köra bil. Och barndomsdrömmen om att bli polis har gått i kras. 

– Jag hade inte kunnat vara i fält och hantera vapen till exempel. Istället har jag utbildat mig inom hotell- och restaurang, berättar hon. 

Vill sprida kunskap
Hanna Cansund är nu i full gång att starta en förening för att sprida kunskap om sin sjukdom. Hon stod exempelvis på Näringslivsdagarna och delade ut första hjälpen-blad som talade om hur man kan hjälpa någon som får ett epilepsianfall. 

– Jag fick så mycket respons från personer som inte hade någon aning om hur de skulle gjort, berättar Hanna Camsund. 

En gammal myt som hon ofta får avliva är den om att man ska stoppa in något i munnen på den som får ett anfall och krampar. 

– Det kan leda till att personen kvävs. Istället ska du behålla lugnet och lägga något mjukt under huvudet på den som får anfallet. Sedan ska du ringa ambulans, berättar hon. 

Varför vet folk så lite om epilepsi tror du?

– Jag tror att många skäms lite över att ha sjukdomen. Man orkar eller vågar inte berätta. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".