Batoul Shaboo, Wael Al Bardan, Ahmad Hammad och Yuser Al Bardan diskuterar läget i Syrien och hur den senaste tidens omvärldshändelser har påverkat synen på muslimer i Sverige.
1 av 2
Batoul Shaboo, Wael Al Bardan, Ahmad Hammad och Yuser Al Bardan diskuterar läget i Syrien och hur den senaste tidens omvärldshändelser har påverkat synen på muslimer i Sverige. Foto: Henrik Olsson, P4 Blekinge
Bild från fredsdemonstrationen i Karlskrona i helgen.
2 av 2
Bild från fredsdemonstrationen i Karlskrona i helgen. Bild: Anna Börje

SFI-elever: Många av oss är rädda för IS

3:26 min

Vanliga muslimer känner sig utpekade som ett möjligt hot mot samhället i den uppiskade stämningen som råder i samhället efter terrorattacken i Paris och Säpos jakt på en misstänkt terrorist i Sverige i förra veckan.  

Det här är något det pratas mycket om bland muslimer i Blekinge idag.

– Det finns de som är rädda för muslimer, men det finns även många människor här som trivs väldigt bra med oss, säger Batoul Shaabo som går på SFI i Karlskrona och har flytt från krigets Syrien.

Muslim - inte terrorist
Många har sett tv-bilderna på den muslimska mannen som står på en gata i Stockholm med förbundna ögon och håller i en skylt där det står: "vågar du krama mig, jag är muslim". Och i helgen när muslimska föreningen i Karlskrona höll en fredsdemonstration bar någon i tåget en skylt med budskapet: "jag är muslim, inte terrorist".

Det är ingen slump att sådana skyltar syns omkring oss. I SFI-klassen har eleverna förståelse för att terrordådet i Paris och terroristjakten i Sverige har fått människor att bli vaksamma eller rädda. Muslimerna i klassen, de flesta från Syrien, är lika skakade över IS dåd som alla andra.

 – Vi har flytt från terrorism. Så även vi är rädda för terrorister. Vi har flytt till Sverige för att få leva i fred, säger Wael Al Bardan.  

SFI-klassen känner igen sig i bilden av att de nästan förväntas bevisa att dom inte har något med extremism att göra. Wael Al Bardan ger ett tydligt exempel på hur vanliga människor visar rädsla för honom och andra han känner efter den senaste tidens omskakande händelser.

En del tar omvägar
– När du handlar i en affär händer det att svenska människor blir rädda för dig. De vill inte gå förbi, utan tar omvägar. Det har blivit vanligare efter attentatet i Paris, säger han.

Men detta gäller som tur är långt ifrån alla, säger han. Liksom Batoul känner Wael att de flesta han möter är väldigt vänliga.

– IS har dödat många muslimer, vanliga människor, i vårt hemland. De försöker lägga beslag på vår religion och missbrukar den för att skapa rädsla. Alla vanliga människor hemma i Syrien tycker så, säger han.

SFI-eleverna pratar också om att de gärna vill ta ett eget ansvar.

– Jag har lärt känna ganska många svenskar och de vet vem jag är. Men det är viktigt för mig att visa alla här att jag är en vanlig människa som flytt från krig och som vill jobba och göra rätt för mig i Sverige, säger Yuser Al Bardan.

– Terrorism, det vill säga det som IS och andra terrororganisationer sysslar med har inget med islam att göra. Det handlar bara om makthunger och om att vilja ta landet ifrån folket, säger Wael Al Bardan.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista