Anna Ekström (L) Foto: Ingrid Elfstråhle/Sveriges Radio
Anna Ekström (L) Foto: Ingrid Elfstråhle/Sveriges Radio

Ännu inget krav på att viga samkönade

"Jag är besviken för jag brinner för den här frågan"
4:11 min

Anna Ekström, präst och liberal politiker från Karlskrona, kunde inte få igenom sitt förslag på kyrkomötet att nya präster inte ska kunna neka att viga samkönade par.

I dag finns det tre krav som måste uppfyllas för att man ska kunna bli präst. Man måste vara medlem i svenska kyrkan, vara konfirmerad och kunna arbeta med både män och kvinnor.

Anna Ekström vill att man ska införa ett fjärde krav - att man inte ska kunna neka att viga samkönade par.

Men motionen togs inte upp på kyrkomötet då den föll på formalia. Läronämnden, som främst består av landets biskopar, förklarade att de inte hunnit behandla den. Och Anna Ekström är besviken.

Tycker de att de borde hunnit?

– På åtta veckor? Det tycker jag!

Och det här är en viktig fråga för henne:

– Det är en spännande fråga och jag brinner för den. Vi som präster äger inte välsignelsen. Jag tycker att det är konstigt att man som präst kan säga "Ni  ska få välsignelsen och ni men inte ni".

Men trots att motionen inte togs upp så kände hon ändå ett stort stöd på kyrkomötet bland många deltagare och hon ger inte upp: 

– Nu blir det en motion nästa år, naturligtvis.

Om motionen skulle gå igenom nästa år tar det ändå några år in det kan bli en förändring i kyrkoordningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".