HPV vaccinationen ges intramuskulärt. Foto: TT
HPV vaccinationen ges intramuskulärt. Foto: TT

Skolhälsovården vädjar: Kom och vaccinera

"Det har inte ökat, trots 80 miljoner vaccinationer"
1:51 min

Skolhälsovården uppmanar nu oroliga föräldrar i Olofström och Karlshamn, som hoppat av vaccinationsprogrammet, att komma tillbaka och vaccinera barnen.

Faran med HPV-vaccinet mot viruset som kan ge livmoderhalscancer är utredd. Det visade sig vara falskt alarm.

– Det har gjorts 80 miljoner vaccinationer nu och frekvensen av de här två tillstånden där man får kramp och svimmar eller får muskelvärk, har inte ökat, säger Hans Edenwall, barnhälsovårdsöverläkare i Blekinge.

Var tredje flicka
En tredjedel av föräldrarna i Olofström och Karlshamn valde att tacka nej till att vaccinera sitt barn mot viruset som kan ge livmoderhalscancer. Oron var stor efter sommarens och höstens larm om misstänkta biverkningar.

Falskt alarm
Men sen gjorde EU:s läkemedelsverk en utredning och kom fram till att dessa ovanliga sjukdomar POTS där man får kramp och svimmar och CRPS som ger svår smärta finns hos en liten del av befolkningen och orsakas inte av HPV vaccinationen Gardasil.

Kom tillbaka
Hans Edenwall uppmanar nu oroliga föräldrar som hoppat av vaccinationsprogrammet att höra av sig till skolhälsovården så att barnen kan vaccineras nästa termin eller nästa läsår.

– Jag förväntar mig att de som hoppat av initialt börjar vaccinera sina barn igen även om det blir ett år senare, säger Hans Edenwall.

 

 


HPV-vaccinationer i Blekinge

Olofström
19 av 61 flickor tackade nej.

Karlshamn
58 av 103 flickor tackade nej

Ronneby
Få tackade nej. Ingen skillnad mot tidigare år.

Karlskrona
Vaccinationer pågår. Siffror ännu inte sammanställda.

Sölvesborg
Vaccinationer pågår. Siffror ännu inte sammanställda.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".