handelshamnen Karlskrona. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
1 av 2
Här vill ett Stockholmsföretag lägga två båtar med asylboende. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
Hamnkapten Bo Lindsjö i handelshamnen Karlskrona. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
2 av 2
Hamnkapten Bo Lindsjö i handelshamnen. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio

Flytande asylboende planeras i Karlskrona

"Hamnen ligger perfekt mitt i Karlskrona"
3:16 min

Ett Stockholmsföretag vill öppna ett flytande asylboende för 800 personer i Handelshamnen i Karlskrona.

Bakom står tre entrepenörer som enligt egen uppgift har lång erfarenhet av sjöfart och stort kontaktnät som de använt för att få fram de två fartyg som nu ligger i Danmark färdiga att kasta loss. Lars Almkvist är en av entrepenörerna.

Två fartyg ett på 80 meter och ett på 140 meter ligger startklara i hamn i Danmark och bara väntar på klartecken att kasta loss. På två veckor kan de vara här, och Lars Almkvist, som arbetat som varvschef och har lång erfarenhet av offshorebranschen, tycker Karlskrona med sin centralt belägna hamn passar utmärkt för ett asylboende på vatten.

Och hamnchefen i Karlskrona Bo Lindsjö ser gärna fler fartyg i hamnen, men så här stora båtar med plats för 800 personer kräver mycket el, och att bygga en transformatorstation som kan försörja fartygen när de ligger i hamn skulle kosta alldeles för mycket, säger han.

Migrationsverket har på senare tid larmat om att läget är mycket ansträngt, därför söker verket nu boende på vatten för att kunna ge alla flyktingar tak över huvudet. Senast 3 december ska anbuden vara inne, och enligt Migrationsverket kan inflyttning bli aktuell första kvartalet nästa år eller tidigare. Lars Almkvist säger sig ha fått positiv respons från Karlskrona kommun. Och när det gäller elförsörjning så menar han att fartygen kan generera sin egen ström.

Men att ligga sex månader eller mer i en hamn och kontinuerligt driva generatorer med diesel är inte tillåtet. Det bullrar, men framförallt blir det otillåtna utsläpp, säger hamnchefen Bo Lindsjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".