Ilka Laine, lärare på utbildningen berättade om manöversystem för Hanna Ottestam och Eric Olofsson. Foto: Monika Titor/SR
Illkka Laine, lärare på utbildningen berättade om manöversystem för Hanna Ottestam och Eric Olofsson. Foto: Monika Titor/SR

Stort intresse för marinteknisk lärlingsutbildning

"Det är rätt coola grejer"
1:06 min

Flera sjö-och teknikintresserade ungdomar från hela Sverige åkte i timmar för att höra mer om den nya, unika, lärlingsutbildningen inom flottan i Karlskrona.

En av dem som tog chansen att se utbildningssalarna med sjöutsikt på Marinbasen i Karlskrona var 16-åriga Hanna Ottestam från Eskilstuna. Hanna har hunnit gå en termin på estetiska programmet, men när hon läste om flottans lärlingsutbildning bestämde hon sig för att byta.

Bytte direkt
– Det här är mer jag, säger Hanna Ottestam.

Vad är det som drar mest?

– Att kunna ta hand om ett så stort fartyg, säger Hanna Ottestam.

Unik utbildning
Lärlingsutbildningen Flottan är ett treårigt gymnasieprogram som ger högskolebehörighet. Utbildningen har riksintag och är den enda lärlingsutbildningen inom marinteknik i Sverige.

Tanken är att eleverna ska vara på skolan halva veckan och halva ute till sjöss. Efter avslutad utbildning kan man jobba inom Försvarsmaktens sjögående förband.

– Det är ju rätt coola grejer, det ser roligt ut, säger Eric Olofsson från Åhus, som vill söka in till utbildningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".