Närbild på en kartskiss. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
Här kan du se hur det var tänkt att de nya sakerna skulle placeras på torget. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.

Dyr nota för skrotad torgsatsning i Karlshamn

Kommunalrådet: Man måste testa idéer
1:40 min

Notan blev kännbar för Karlshamns skattebetalare när planerna på den stora ombyggnaden av Stortorget rann ut i sanden.

1,5 miljoner kronor har själva utredningen av hur ett nytt torg skulle se ut kostat.

– Det är mycket pengar. Men om vi inte låter olika idéer komma fram så kommer vi inte framåt, säger kommunalrådet i Karlshamn Per-Ola Mattsson (S) om att utredningen nu i stort sett är oanvändbar.

När Karlshamns kommunledning 2010 marknadsförde förslaget om att bygga om Stortorget för 60 miljoner kronor presenterades det som ett synnerligen viktigt projekt.

I själva verket hängde hela stadens överlevnad, det vill säga förmåga att behålla och locka nya invånare, till stor del på torgets utseende, enligt de ledande politikerna och tjänstemännen som arbetade med frågan.

Dyr nota
Notan för projekteringen och den arkitekttävling som utlystes för att ta fram ett förslag på hur ett nytt torg skulle se ut kostade Karlshamns skattebetalare 1,5 miljoner kronor. En ganska dyr nota för ett förslag som nu hamnar i papperskorgen, tycker många Karlshamnsbor.

– Det är bortkastade pengar. Pengarna kunde användas till bättre nytta och man leker inte med så stora pengar, säger några Karlshamnsbor vi möter på stan.

Inget gehör
Den stora torgombyggnaden har alltså inget gehör hos kommunledningen som tog över efter valet. Per-Ola Matsson vill bara göra smärre renoveringar av torget. Kanske - men bara kanske - säger han, kan trots allt vissa delar av den dyra utredningen komma till nytta.

– En arbetsgrupp ska titta på förslagen som nu kommit in från medborgarna. Vi kanske kan använda något från arkitekternas utredning men det är inte säkert, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".