Tilde står inne i hästboxen och klappar C-ponnyn Pigalle.
1 av 2
Tilde Persson ger ponnyn Pigalle lite etxra kärlek och omvårdnad efter söndagens hundattack. Foto: Anna Börje/Sveriges Radio
Tilde står ute på stallbackan och i bakgrunden går hästar i hästhagarna.
2 av 2
Här i hästhagen sprang den aggressiva hunden in, men hunden fick flera elchocker och elstaketen. Foto: Anna Börje/Sveriges Radio

Aggressiv hund attackerade Tildes ponny

"Det var det värsta jag har varit med om i hela mitt liv"
3:13 min

Ponnyn Pigalle blev attackerad av en stor hund när 17-åriga Tilde Persson var ute och red i söndagsförmiddag. Hästen blev svårt biten i benet, i magen och i underläppen.

Det som var tänkt på den första uteritten på flera veckor i det vackra söndagvädret slutade i katastrof.

– Det som hände är det värsta jag har varit med om i hela mitt liv, säger Tilde Persson som fortfarande är skärrad efter den aggressiva hundattacken.

Tilde berättar att hon och ponnyn Pigalle red på en gångbana mellan Spandelstorp och Lyckeby när en hund i full fart kom springande mot dom.

Gick inte att hejda
– Jag stannade Pigalle och försökte med rösten lugna hunden, berättar Tilde Persson.

– Men hunden gick inte att hejda, den flög rakt på oss. Jag hoppade av Pigalle och försökte få bort den, men det gick inte.

Tilde säger att hon inte vet vad det är för ras på hunden.

– Men det var en sorts kamphund.

Liv och död
Och det blev en kamp på nästan liv och död. Hunden bet  och bet Pigalle på benet och på magen och Pigalle började sparka mot hunden.

– Hunden fick sig ett par rejäla smällar. Vid ett tillfälle fick den en rejäl spark rakt på huvudet. Hunden rullade iväg ett par meter och gnydde högt och jag tänkte att nu dör den.

Men hunden flög upp igen och fortsatte sin attack. Hunden fick tag i Pigalles underläpp och bet sig fast och blev hängande kvar.

– Jag var helt förtvivlad och bara skrek. Och plötsligt stod hundens ägare där och skrek på den. Men hon lyckades inte kalla den till sig eller ta den. Hunden reagerar inte ens.

I full galopp
Till slut kunde Tilde inte hålla Pigalle mer och han satte av i full galopp mot stallet i Afvelsgärde med hunden hack i häl.

– Jag sprang hela vägen till stallet. Jag var helt omedveten om att jag blivit sparkad jag med. Då kände jag ingenting, det kom först senare när chocken lagt sig.

När Tilde kom fram till stallet var Pigalle inne i stallet och hon fick höra att hunden har gett sig ut i hästhagarna, men fått elstötar av elstängslet och antagligen sprungit hem.

– Det första jag gjorde när jag kom in i stallet var att ta en hink med ljummet vatten och en svamp för att tvätta Pigalles sår. Jag tvättade ett på benet utan problem, men när jag satt  mig på huk för att tvätta under magen blev Pigalle livrädd och sparkade mig i ren panik. Han träffade mig rakt i bröstet och jag flög rakt in i boxväggen.

Ägaren polisanmäld
Tilde klarade sig dock undan med lindriga skador.

– Idag mår jag fysiskt bra, men inte psykiskt. Jag är fotfarande skärrad och jag blir livrädd när jag ser en hund.

Pigalle har fått veterinärvård, han är inte längre rädd och hans sår har börjat läkas.

Hundägaren är polisanmäld och polisen har startat en utredning.

– Polisen har varit här och dokumenterat skadorna, säger Tilde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".